Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Syrien anklagas för blodigt dåd i Turkiet

Publicerad 2013-05-11

De två sprängladdningarna exploderade mitt i folkvimlet i den turkiska staden Reyhanli – och dödade 43 personer.

Nu pekas pro-syriska organisationer ut som skyldiga till dådet.

Samtidigt avråder svenska UD från resor till det 800 kilometer långa gränsområdet mellan Turkiet och Syrien.

Turkiet skakas av en av de värsta attackerna på senare år.

I går dödades 43 personer och 140 skadades när två kraftfulla bilbomber detonerade på huvudgatan i Reyhanli.

Explosionerna ägde rum med bara 15 minuters mellanrum - mitt i folkvimlet.

Massiva explosioner

I turkiska NTV sa inrikesministern Muammer Guler att en av explosionerna ägde rum utanför stadshuset. Den andra bomben exploderade utanför ett postkontor i närheten.

På videoklipp syns raserade byggnader, bilvrak och människor som desperat bär bort skadade personer från kaoset efter detonationerna, rapporterar BBC.

– Jag satt i mitt apotek då det plötsligt hördes en kraftig explosion. När jag tittade ut från mitt fönster såg jag skadade människor och döda kroppar, säger Ismail Akin till Reuters.

Skyller på Syrien

Ingen organisation ska ännu ha tagit på sig den blodiga attacken men flera turkiska regeringsföreträdare har under lördagen skyllt dådet på grupper nära knutna till Syrien och Bashar al Assad.

– Vi är säkra på att organisationen som ligger bakom det här är kopplad till den pro-syriska organisationen mukhabarat (den syriska säkerhetstjänsten), säger Turkiets vice statsminister Besir Atalay, enligt AP.

Ministern ville inte namnge gruppen men sa att skälet till dådet var att hetsa turkar mot syriska flyktingar i Reyhanli - och lovade att "göra vad som är nödvändigt" för att utreda attackerna.

USA fördömer dådet

Under lördagen fördömde bland USA och Nato dådet.

– Förenta staterna fördömer dagens bilbombningar och vi står vid vår allierades sida, säger USA:s utrikesminister John Kerry.

Samtidigt utökade svenska UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till gränsområdet mellan Turkiet och Syrien, en gräns som är 800 kilometer lång.

– Det är en uppgradering på grund av säkerhetsläget. Förut gällde avrådan området absolut närmast gränsen men nu har det utvecklats till hela gränsområdet, säger Karin Nylund vid UD:s pressjour.