Danskarna får S-ledd regering

Uppdaterad 2011-09-15 | Publicerad 2011-09-07

S-ledaren Helle Thorning-Schmidt.

Valtemperaturen stiger i Danmark.

Allt tyder på att vårt grannland får en ny, S-ledd regering.

Men plötsligt flörtar de två största vänsterpartierna med främlingsfientliga Dansk folkeparti.

På valdagen den 15 september ska fyra miljoner danskar avgöra hur de 179 mandaten i folketinget fördelas. I två opinonsmätningar publicerade i dag har vänsterblocket en klar ledning. Även i dagens tredje opinonsmätning leder vänsterpartierna, men bara marginellt.

Skärpt invandringspolitiken

De borgerliga partierna har suttit i regeringsställning sedan 2001 och de tre senaste valen har handlat om invandringsfrågan. Dansk folkeparti — som aldrig suttit i en dansk regering — har lyckats få igenom stora delar av sin politik genom samarbetet med regeringen. Även det stora oppositionspartiet, Socialdemokraterna, har skärpt sin invandringspolitik det senaste decenniet.

– Vi fortsätter med vår fasta utlänningspolitik, försäkrade S-ledaren Helle Thorning-Schmidt nyligen.

Men samtidigt verkar danskarna vara rejält trötta på invandringsfrågan. Enligt en undersökning i tidningen Berlingske anser nästan 80 procent av danskarna att Dansk folkeparti haft för stort inflytande över dansk politik.

Smart politiskt drag

I stället är det nu den ekonomiska krisen — med bostadspriser som är i fritt fall och ökande arbetslöshet — som står i centum av den allt mer turbulenta valrörelsen.

Häromdagen kastade Socialistisk folkeparti, SF, (som närmast motsvarar Vänsterpartiet i Sverige) ut en oväntad nyhet: de ville ha ett samarbete med Dansk folkeparti, DF.

Men innehållet i samarbetet visade att det bara var ett smart politiskt drag. SF ville nämligen inte samarbeta om invandringspolitiken, utan de ville ha DF:s stöd för längre a-kassa och högre pension. I går hängde Socialdemokraterna på och ville också samarbeta med DF, om förbättringar för ”vanliga löntagare”.

Blockpolitiken luckras upp

Dansk folkeparti har gjort tummen ner för de båda vänsterpartiernas utspel, och menar att det bara är politiska dimridåer för att ”de vill prata om något annat än utlänningspolitiken”, säger DF:s gruppledare i folketinget Kristian Thulesen Dahl.

Men utspelen från vänsterpartierna är också ett av flera tecken på att blockpolitiken är på väg att luckras upp i Danmark.

Nyligen sträckte mittenpartiet Radikale — som normalt hör till vänsterblocket — ut en hand till det borgerliga partiet Konservative och sade sig vilja samarbeta om den ekonomiska politiken. Samtidigt uttryckte Radikale sitt stöd för Socialdemokraternas Helle Thorning-Schmidt som ny statsminister. Ett politiskt balansnummer i den högre skolan.

Även om försprånget för vänsterblocket har krympt de senaste dagarna tyder fortfarande det mesta på att just Thorning-Schmidt blir ny statsminister. I så fall en S-politiker som har åtminstone en sak gemensam med Mona Sahlin: intresset för dyra väskor. Hon har blivit känd som Gucci-Helle.

Förmodligen får Thorning-Schmidt goda råd om hur hon ska undvika att förlora valet från den brittiska förre Labour-ledaren Neil Kinnock, som har goda erfarenheter av just misslyckade val. Hon är nämligen gift med Kinnocks son Stephen.