Schakalen inför rätta

Publicerad 2011-11-07

Misstänks för fyra dödliga bombdåd

Han var en av världens mest fruktade män.

I dag ställs den ökände terroristen "Schakalen" inför rätta i Paris.

Han är misstänkt för ytterligare fyra dödliga bombdåd under 80-talet.

– Jag är en professionell revolutionär, sa "Schakalen" i domstolen inför domare Olivier Leurent när förhandlingarna inleddes.

Klädd i en blå jacka, log Sanchez när han kom in i rättssalen. Hans skägg är grånat och det vågiga håret var bakåtkammat.

– Han är redo att slåss som alltid, sa Sanchez advokat och livskamrat Isabella Coutant-Peyre till AP.

Säkerhetspådraget är mycket stort när mannen som är känd som en av hjärnorna bakom terrorismen under 1970- och 1980-talen, eskorteras från sin cell i La Sante-fängelset i södra Paris till domstolen som är belägen centralt i den franska huvudstaden.

Schakalen Carlos

Venezuelaren är en av världens mest kända terrorister och blev en i det närmaste mytomspunnen gestalt, på grund av sin förmåga att fly undan västeuropeisk säkerhetstjänst.

Han blev känd som "Carlos", men kallades även för "Schakalen", ett smeknamn som han fick efter att man påträffat ett exemplar av Frederick Forsyths roman med samma namn i hans hotellrum vid ett misslyckat polistillslag.

Schakalens riktiga namn är dock Ilich Ramirez Sanchez.

Sex veckor i specialdomstol

I dag har gråhårige Sanchez hunnit blir 62 år. Han är misstänkt för fyra bombdåd i Frankrike under 1980-talet där totalt 11 människor omkom och cirka 140 skadades, enligt AP.

Rättegången väntas pågå i cirka sex veckor och kommer ske i en specialdomstol i Paris.

Sanchez är sedan tidigare dömd till livstids fängelse och avtjänar sitt straff i Frankrike.

Fler åtalade

Ytterligare tre personer som misstänks för delaktighet i brotten, ställs inför rätta i sin frånvaro: palestiniern Kamal Al-Issawi, tyska Christa-Margot Frohlich och Johannes Weinrich.

Enligt åklagaren står Sanchez bakom två terrorattacker i Frankrike som ska ha utförts för att pressa regeringen att släppa fri bland annat flickvännen Magdalena Kopp, en kvinna som han senare gifte sig med och fick en dotter tillsammans med, samt hans kamrat Bruno Breguet.

Fingeravtryck på brev

I den första attacken den 29 mars 1982, omkom fem människor när ett tåg från Tolouse till Paris bombats fem dagar efter att deadline passerat för frigivningen av Magdalena Kopp och Breguet. En deadline som angetts i ett brev sänt till franska ambassaden i Nederländerna och som ska haft två fingeravtryck av Sanchez.

I den andra attacken riktad mot en arabspråkig tidningsredaktion i Paris den 22 april 1982, omkom en person. Attacken skedde den dagen då Kopp och Breguet ställdes inför rätta i domstol. Båda dömdes för brott.

På nyårsafton

En grupp som kallades sig själv "Organisationen för den arabiska beväpnade kampen" tog på sig ansvaret för de två andra attackerna som Sanchez misstänks har varit inblandad i.

Den första inträffade på nyårsafton den 31 december 1983 vid en tågstation i Maraseille där två personer omkom.

Den andra attacken skedde samma dag och riktades mot ett snabbtåg i östra Frankrike där tre personer omkom. Återigen hittades Sanchez fingeravtryck på ett av de två breven där man tog på sig ansvaret för attackerna.

Förnekar brott

Själv beskriver Sanchez sig som en "professionell revolutionär" och förnekar brott.

Han har nyligen hungerstrejkat för att protestera mot att han har isolerats efter att ha gett en telefonintervju med den franska radiostationen Europe 1.

Hans advokater har hävdat att han har nekats tillgång till material som behövs för att kunna förbereda sig inför rättegången. Bland annat ska det handla om två dvd-skivor som innehåller 100 000 sidor.