Jätteasteroid kan ses i natt

Publicerad 2011-11-08

"Men du måste veta var du ska titta"

Halv ett i natt händer det.

Då passerar den jättelika asteroiden 2005 YU 55 vår planet.

Och har du ett teleskop hemma, kan du rentav se den.

Om bara vädret tillåter.

Giganten närmar sig Asteroid 2005 YU55 syns här på en radarbild från april 2010 tagen vid Arecibo Radar Telescope i Puerto Rico.

– Det behövs ett bra teleskop, att man vet var man ska titta och att det är klart väder, säger Johan Marcopoulos vid svenska Rymdstyrelsen till Aftonbladet.

Asteroiden mäter 400 meter i diameter och passerar oss enligt Nasa på bara 324 600 kilometers avstånd klockan 00.28 svensk tid.

Avståndet är kortare än avståndet från jorden till månen och med rymdmått sett anses det vara mycket litet. Så nära jorden har den i sin bana inte varit på 200 år.

Men även om den kommer oss ovanligt nära så finns det ingen risk för att asteroiden skulle kollidera med jorden eller månen, något som kan ses här i Nasas grafik.

Ovanlig händelse

Det är mycket ovanligt att en asteroid av denna storlek passerar jorden. Det har inte hänt sedan 1976.

– Det är en relativt ovanlig händelse, men det beror lite på vilket perspektiv man har. För oss människor som lever vårt hektiska liv, går allt så fort. Det kan verka vara en ganska ovanlig händelse när det kanske inträffar en gång per femtio år, säger Hans Rickman som är professor i astronomi vid institutionen för fysik och astronomi på Uppsala Universitet samt ledamot av Vetenskapsakademin.

Han konstaterar att sett över tusentals eller miljontals år, är det inte en ovanlig händelse.

– Då träffas jorden till och med av asteroider. Den här gången blir det ingen krock, men någon gång i framtiden kommer det hända om man inte gör något åt det, säger Hans Rickman.

Svårspanad asteroid

Asteroiden lyser för svagt för att man ska kunna se den med blotta ögat men även glada amatörer kan ha en chans att se denna raritet.

Den går nämligen att se med teleskop, om man har ett hyfsat sådant hemma. Scott Fischer vid National Science Foundation's Division of Astronomical Sciences, säger till Sky News att man måste ha ett teleskop med åtminstone en 15 centimeter stor lins.

– Men grejen är att man måste veta precis vart man ska sikta. Den kommer röra sig snabbt över himlen. Därför tror jag inte att vem som helst kan ge sig ut med teleskop i villaträdgården och se den, säger Hans Rickman.

Den som ändå vill göra ett försök ska rikta blicken mot  stjärnbilderna Delfinen och Fiskarna. Där kommer nämligen asteroiden snabbt passera över jordens himlavalv.

Molnslöjor skymmer

Men det krävs också klart väder för att kunna se asteroiden och olyckligtvis är inte väderförhållanden de allra bästa.

– Vi har en del höga molnslöjor som rör sig söderut. De är tunna men kan också vara tjocka på sina håll. Det bildas också en del dis och dimma, säger Lovisa Andersson som är meteorolog vid SMHI.

Enligt Lovisa Andersson är chansen att se asteroiden i söder mindre, än om man vistas i nordvästra Svealand och södra Norrland.

– Men såklart beror detta också lokalt på var man är någonstans. Generellt sett är det många höga molnslöjor nu och även en del dis och dimma som breder ut sig och det är svårt att säga exakt var.