Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

"Vi har skapat ett monster vi måste försöka hantera"

Publicerad 2011-08-12

NEW YORK. Detta är vad som är kvar av Lehman Brothers:

Ett kontorslandskap där runt 60 anställda sitter vid sina skrivbord och tittar i dataskärmar, talar dämpat i telefon. Utanför fönstren reser sig Manhattans skyskrapor, långt därnere på Sjätte avenyn brusar trafiken och livet, men här uppe är det tyst.

Lehman Brothers var en av USA:s stora banker, en av de institutioner som det kapitalistiska systemet vilade på. Dess anställda tillhörde Universums Härskare, finansmänniskorna på Wall Street som Tom Wolfe parodierade i sin berömda roman ”Fåfängans fyrverkeri”

Lehmans vd Dick Fuld brukade flyga helikopter till kontoret. Från 2000 och åtta år framåt tjänade han 500 miljoner dollar i lön och bonusar. Sedan gick företaget i konkurs i en rök av vilda spekulationer och ansvarslös utlåning. Det utlöste den djupaste globala finanskrisen sedan 1930-talet.

Lehman Brothers blev synonymt med girighet, kortsynthet och Wall Streets oslagbara cynism. I den animerade barnfilmen ”Dumma mig” behöver skurken låna pengar och vänder sig till Ondskans bank, ”före detta Lehman Brothers”.

– Vi såg aldrig konkursen komma, säger kvinnan som visar runt.

Hon arbetade nära vd:n Dick Fuld och pratar med värme om kulturen på Lehman. Företaget hade globalt 28 000 anställda. Smarta, driftiga personer som hade roligt varje dag de gick till jobbet för att erövra världen och tjäna storkovan.

Ett par våningar upp sitter Daniel Ehrmann från konsultföretaget Alvarez & Marsal. Han har i tre år arbetat med att reda ut Lehman Brothers konkurs, som är den största i historien. 65 000 fordringsägare krävde över 1 000 miljarder dollar.

Ehrmann, en blott 41-årig ekonom från Luxemburg, har en skylt på väggen bakom sig: Lejonkulan. När han trädde in på banken rådde kaos i världens ekonomi och kaos på Lehman, där de få som var kvar befann sig i chock.

– Ingen visste vad man skulle göra. Det fanns ingen plan. Ingen hade kunnat föreställa sig att Lehman Brothers kunde gå i konkurs.

De flesta hade packat sina tillhörigheter i kartonger, rest sig och lämnat företaget. Bilderna på dem visades i alla världens nyhetsprogram. Barclays Bank tog över delar av Lehman, och det som Daniel Ehrmann hade att arbeta med var ett tomt skal, 650 miljarder dollar i tillgångar, lika mycket i skulder och ett redovisningssystem som upphört att fungera.

– En investmentbank är inte som en fabrik där du har en konkret byggnad med konkreta maskiner och varor som går att ta på. Det finns inget samband mellan personer, tillgångar och kontor. En person i Hongkong kan hantera pengar i Schweiz, till exempel.

Ehrmann visste inte vilka människorna som rörde sig i korridorerna var. Första veckan gick han runt och frågade och försökte övertala dem att stanna. Ett par hundra gjorde det, han tog in ett par hundra konsulter utifrån.

Dessa 400 människor har i tre år försökt reda ut Lehmans affärer och komma överens med fordringsägarna.

Daniel Ehrmann hoppas att största delen av konkursen ska vara klar inom ett år. Han har övertalat de största fordringsägarna att gå med på en uppgörelse.

– I slutändan har runt 500 miljarder dollar har gått förlorade.

Var Lehman en misskött bank?

– Den sköttes som alla andra på Wall Street på den tiden. Firman drevs aggressivt men så var det med alla.

Lehman Brothers konkurs satte världsekonomin i fara. Det var en chock.

Det var också en chock att en till synes bergfast institution kunde upphöra att finnas från en dag till en annan. Står inte vår välfärd på säkrare grund än så?

När jag pratar med Daniel Ehrmann pågår en ny finanskris. Börsen på Wall Street har rasat och stigit och rasat igen.

– Det är perverst vad finansmarknaden kan göra, säger han. Den skapar inga värden. Den bidrar inte till ekonomin genom att producera saker. Den skapar pengar ur tomma luften. Investerare kan ha ett intresse av att ett företag eller ett land går under. De kan ha satsat på att just det ska ske.

– Vi har sett så mycket dramatik de senaste fyra dagarna, men egentligen har inget nytt skett. Alla agerar på rykten och alla springer åt samma håll, för ingen vill hamna sist. Vi har skapat ett monster som vi måste försöka hantera.

Lehman är en symbol för detta.

– Lehman Brothers är ett offer. Banken deltog, men offrades av systemet.

Är det därför det är så tyst, tänker jag när vi går genom lokalerna. Färgerna är ljust grå och beiga. Heltäckningsmattan som dämpar ljuden så effektivt är grå. Finansmännen ser in i dataskärmarna. Tystnaden är inte koncentrerad. Den är snarare kuvad, som om det finns lite kvar att säga.

Systemet krossade sina egna och tog världen med i fallet.