Ny kamera ska avslöja lögnare

Publicerad 2011-09-19

Sanningsägare eller lögnare?

En värmekamera kan avslöja dig.

Nu testas en ny typ av lögndetektor av tullen i Storbritannien.

Heathrow i London.

Med hjälp av kameran, som mäter små förändringar i ansiktet, kan lögndetektorn avgöra om en person ljuger eller talar sanning.

Registrerar uttryck

Det är en rad subtila uttryck i människans ansikte som kan visa vem som ljuger. Det kan handla om allt från storleken på ögats pupiller, hur ögonen rör sig, läpparnas form till blinkningar eller ett blodkärl i pannan som plötsligt svullnar upp, skriver TT.

Kameran är värmekänslig och registrerar därför små förändringar i blodflödet i ansiktet. Något som skulle kunna avslöja en lögn.

Kameran har testats på frivilliga med bra resultat och systemet ska senare i år användas för att hjälpa tjänstemän från det brittiska tull- och migrationsverket när de genomför intervjuer.

– I två tredjedelar av fallen kan kameran skilja mellan sanning och lögn, säger professor Hassan Ugail vid Bradford University till BBC.

Är skeptisk

Men det finns skeptiker.

– Kameran mäter saker som korrelerar med stress, inte ljugandet i sig, säger Anders Eriksson, professor i fonetik vid Göteborgs universitet, till TT.

Tillsammans med sin kollega Francisco Lacerda skapade stort rabalder när de 2007 avslöjade de röstbaserade lögndetektorer som Storbritannien köpt in får mångmiljonbelopp för att identifiera bidragsfuskare.

– Det måste finnas ett direkt samband mellan lögnen och det som mäts, för att en lögndetektor ska fungera. Man kan ju vara helt oskyldig och ändå bli stressad och vice versa. En psykopat reagerar nog inte alls, Anders Eriksson till TT.