Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Nu får hon hjälp

Publicerad 2011-09-01

Demenssjuka Lillian skulle kastas ut från sjukhuset – men dotterns kamp ger henne rätt till vårdboende

LUGN STUND Marina Hansen och barnbarnet Loois gav mamma/mormor Lillian en glass och en lugn stund i går eftermiddag. Då hade de anhöriga i sista sekund lyckats avstyra kommunens plan – att svårt alzheimersjuka Lillian skulle tvingas bo ensam hemma.

Nu får Lillian, 63, hjälp för sin alzheimer.

De anhöriga stod på sig – och i går kom glädjebeskedet:

– Mamma får äntligen ett vårdboende. Men det är omänskligt att behöva kämpa med näbbar och klor för att en dement ska få värdig vård, säger dottern Marina Hansen.

Aftonbladet berättade i går om Lillian som sedan tre veckor befunnit sig på utredningsenheten på Huddinge sjukhus. Hemtjänsten hade larmat om att hennes alzheimer är så allvarlig att hon inte längre kan bo kvar hemma.

Lillian har vägrat släppa in personal, inte kunnat sköta sin medicinering och uteblivit från dagverksamheten.

Måste säga ja själv

– På sjukhuset har mammas situation stabiliserats, men alla har varit överens om att hon inte kan flytta hem. Alla utom biståndshandläggaren, säger Marina Hansen.

Verksamhetschefen i Botkyrka kommun pekar på en lagtext som innebär att man inte kan flytta en demenssjuk till ett vårdboende utan hans eller hennes medgivande.

– Mamma är ju sjuk. Hon vill så klart bara ”hem”. Men sedan tre veckor tillbaka tror hon dessutom att hon bor på avdelning R 73 på Huddinge, säger dottern som stridit för sin mamma så hårt att hon själv varit nära kollaps.

I går morse var det tänkt att mamman skulle skrivas ut från Huddinge, mot läkarnas, hemtjänstens och de anhörigas vilja.

Men strax före lunch i går besökte Lillian demensboendet Graninge med stöd av sin bror – och under övervakning av biståndshandläggaren.

Kvar på sjukhus

– Lyckligtvis gick mamma med på att bo där och biståndshandläggaren med på att förbereda en ansökan, säger Marina Hansen.

Under tiden får Lillian vara på Huddinge sjukhus, i stället för ensam i sin lägenhet.

Biståndshandläggaren avböjer att kommentera fallet med hänvisning till sin verksamhetschef, Marja-Liisa Sten, som inte kommenterar enskilda ärenden.

– Men så länge den enskilda patienten motsäger sig vård är vi maktlösa i vår välvilja, säger Marja-Liisa Sten.