97 döda i Kirgizistan
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-13
Nu flyr uzbekerna blodbadet i södra Kirgizistan.
75 000 har redan lämnat landet sen i torsdags.
Hittills har 97 personer dödats och 1250 skadats i upproren mellan uzbeker och kirgizier.
Det etniska våldet trappas upp i södra Kirgizistan. BBC rapporterar att tusentals Uzbeker nu flyr staden Osj, där de flesta av oroligheterna har inträffat.
Fler än 75 000 kirgiziska uzbeker har redan flytt landet sedan våldsamheterna bröt ut i torsdags, rapporterar AFP på söndagen.
Uzbeker vittnar om kraftigt våld från den kirgiziska majoritetsbefolkningen.
– Beväpnade Kirgizier sätter eld på våra hem och dödar oss, säger en uzbekisk kvinna till BBC.
97 döda
Sen i torsdags har 97 människor dött i sammandrabbningarna. 1250 har skadats, rapporterar Kirgizistans hälsodepartement.
Men antalet döda kan vara mycket högre.
Den lokala nyhetssajten Ferghana.ru rapporterar att 500 uzbeker ska ha dödats enbart i staden Osj.
Interimregeringen beordrade på lördagen säkerhetsstyrkorna att döda alla upprorsmakare. Men våldet fortsatte och på söndagen utlös regeringen utegångsförbud för hela den sydliga Jalalabad regionen.
Trots det har skottlossning ekat i staden Osj, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.
Vädjar om rysk hjälp
Samtidigt vädjade presidenten Roza Otunbajeva om rysk hjälp – men fick på båten.
– Det här är en intern konflikt och Ryssland ser inte för närvarande att det finns förutsättningar att delta för att lösa problemen, sade Natalja Timakova, taleskvinna för den ryske presidenten Dmitrij Medvedev.
Men sina egna intressen vill man skydda. Ryssland skickade på söndagen en fallskärmsbataljon på cirka 300 personer till landet – för att skydda sin bas i norra Kirgizistan.
Dmitrij Medvedev skyller krisen på "de tidigare myndigheternas svaghet och oförmåga att möta folkets behov".
– Jag hoppas att alla problem som finns där i dag kan lösas av Kirgizistans myndigheter, sade han i torsdags enligt nyhetsbyrån Interfax.
"Vi behöver Ryssland"
Men invånarna i Kirgizistan har en helt annan uppfattning.
– Allt brinner. Uzbekiska hem. Restauranger och kaféer. Hela stan är täckt av rök, berättade Dilmurad Isjanov, lokal människorättsaktivist och etnisk uzbek, för nyhetsbyrån Reuters.
– Vi behöver inte de kirgiziska myndigheterna. Vi behöver Ryssland. Vi behöver trupper och vi behöver hjälp, fortsatte han.
Skyller på förre presidenten
Den tillförordnade presidenten Roza Otunbajeva skyller oroligheterna på den störtade presidenten Kurmanbek Bakijev. Hon anklagar honom för att spä på det redan spända läget i landet.
Och hon är inte ensam.
Från flera håll framförs anklagelser om "medvetna provokationer" för att öka oron.
"De uzbeker och kirgizer som i dag dödar varandra på gatorna i Osj och Jalal-Abad spiller inte blod för sina folk eller några höga ideal om självstyre. De är slumpartade offer och marionetter i händerna på en cynisk och brutal khan som efter att ha störtats från tronen har bestämt sig för att hämnas", skriver Kislov, chefredaktör på nyhetssajten Fergana.
Förnekar roll
Bakiyev däremot förnekar all inblandning i oroligheterna från sin exil i Belarus.
Det forna sovjetrepubliken Kirgizistan är av viktig strategisk betydelse för stormakterna då både USA och Ryssland har baser i landet.