Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Mrs Robinson – i verkligheten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-22

Unionens fru var otrogen med 19-åring – nu hotar sexhärvan freden

nordirlands filippa och fredrik i sexhärva I början av januari erkände Iris Robinson att hon haft en affär med den nästan 40 år yngre Kirk McCambley. Hennes make Peter Robinson tvingades ta timeout från politiken på grund av sin oklara roll i härvan. Iris har uteslutits ur sitt parti.

De var Nordirlands Fredrik och Filippa.

Men Iris Robinson var otrogen med en 19-åring som just förlorat sin pappa.

Då rasade allt – och hennes man tvingades ta timeout från politiken.

Här är berättelsen om sexhärvan som kan rasera den bräckliga freden mellan katoliker och protestanter.

Anne Bancroft som mrs Robinson i filmen ”Mandomsprovet där hon förför Dustin Hoffman.

Peter och Iris Robinson verkade ha allt. Makt, pengar, tre välartade barn och ett perfekt äktenskap.

Förälskade redan som tonåringar levde de ett överdådigt liv med snabba bilar och tre lyxiga bostäder i London, Florida och Belfast.

I maj 2008 blev Peter Robinson partiledare för Unionisterna, Nordirlands största parti. En månad senare blev han försteminister. Iris Robinson har suttit i parlamentet sedan 2001.

De var Nordirlands svar på Fredrik och Filippa Reinfeldt.

”Den jobbigaste tiden i mitt liv”

Nu har den fulländade fasaden rämnat totalt. I början av januari erkände den djupt religiösa Iris Robinson att hon varit otrogen med en 19-åring.

Nordirland hade fått sin egen Mrs Robinson.

Sjaskigt visst, men skandalen fick politiska konsekvenser först när det uppdagades att hon gett sin älskare 570 000 kronor för att han skulle kunna starta ett kafé i Belfast. Pengarna hade hon lånat av två byggherrar men struntat i att redovisa skulden, vilket hon enligt lag är skyldig att göra.

Snart anklagades hon också för att ha lobbat för en av byggherrarnas projekt. Dessutom satt hon i det utskott som hade beviljat älskaren näringstillstånd.

Iris Robinson, 60, lämnade alla sina politiska uppdrag redan i december med förklaringen att hon var djupt deprimerad.

Frågan alla nu vill ha svar på är hur mycket Peter Robinson egentligen visste. Om även han kände till lånet har han också brutit mot lagen.

I en desperat kamp för sin politiska överlevnad, och hårt pressad av BBC-programmet Spotlight, bjöd försteministern in en liten skara politiska reportrar till sitt hem i Belfast kvällen den 7 januari.

Märkbart tagen förklarade han hur sårad han var.

– Det har varit den jobbigaste tiden i mitt liv. Jag har sårats djupt av det som har hänt och det smärtar mig varje dag.

I bokhyllan bakom honom stod ett kort från parets äldste son, Jonathan, med orden: ”Pappa, hur lång jag än blir kommer jag alltid att se upp till – dig”.

Partiledaren berättade att han känt till affären sedan 1 mars förra året. Då hade hans hustru försökt begå självmord genom en överdos sömtabletter.

– Jag kände mig förrådd efter ett nästan 40 år långt och nära sammansvetsat äktenskap.

Varade i några månader

Men han slog fast att han bestämt sig för att inte skiljas.

– Iris var förstörd av ånger och skuld. Hon hade inte kunna återhämta sig om jag lämnat henne.

Det började som ett mor- och sonförhållande. Kirk McCambleys pappa Billy var en nära vän till Iris Robinson. När han dog i början av 2008 lovade hon att hon skulle ta hand om hans ende son som hon känt sedan han gick på dagis.

– Hon såg till att var okej. Alla som har förlorat en förälder vet vilken svår tid det är, och hon fanns där som ett stöd, har Kirk McCambley berättat i en tv-intervju.

Månaderna gick och de kom allt närmare varandra.

I ett sms till en kollega våren 2008 skrev hon:

– Han är som en son som jag hade älskat att vara mamma till.

På sommaren inledde de ett sexuellt förhållande. Några månader senare var det över och hon krävde tillbaka pengarna. I dag kallar hon affären ”det värsta hon någonsin gjort”.

Sexhärvan riskerar att få långtgående politiska konsekvenser. Nordirlands bräckliga fredsprocess vilar på ett maktdelningssystem mellan ärkefienderna Sinn Féin, vars mål är ett enat Irland, och Peter Robinsons Unionister, som vill behålla banden med Storbritannien.

Har stödgrupp på Facebook

Om Peter Robinson tvingas lämna sin post är det fritt fram för partiets högerflygel som aldrig velat sitta i samma regering som Sin Féin som de betraktar som terrorister. Det riskerar att försena fredsprocessens nästa steg – ett övertagande av polismakten från London till Belfast.

I förra veckan tog Peter Robinson en sex veckor lång timeout och lämna över till partikollegan Arlene Foster. Under tiden ska hans inblandning i skandalen utredas. Iris Robinson har uteslutits ur partiet.

Hur har det då gått för den unge älskaren?

Redan två timmar efter att hans namn hade blivit känt hade han 2 000 fans på Facebook. I dag har han 7 500 medlemmar i sina stödgrupper och en möjlig karriär som Big Brother-kändis framför sig.