Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Här är Sveriges giftigaste platser

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-20

Nära vatten och bebyggelse

I Sverige finns 80 000 förgiftade platser de flesta ligger vid vatten eller bebyggelse och kommer kosta nio miljarder att sanera, det visar en kartläggning som Rapport gjort.

Bilden föreställer en av de förgiftade platserna i Teckomatorp. På 1970-talet avslöjades BT-Kemis giftspridning i det lilla samhället.

En av Östergötlands mest förorenade platser är Valdermarsvik, men under ytan döljer sig hundratals ton förgiftat sediment från en nedlagd lädertillverkning, rapporterar Rapport.

622 platser

Av de 80 000 förorenade platserna i Sverige är det, enligt Rapports kartläggning, 622 platser som länstyrelserna bedömer är mycket allvarligt förgiftade. De flesta av dem ligger i närhet till vatten och bebyggelse.

– Konsekvenserna är att det kan finnas risk för hälsoeffekter och risk för negativ påverkan på djur och natur i närheten där folk bor, säger Inger Johansson, handläggare på Naturvårdsverket till svt.se.

Nio miljarder

Att sanera dessa platser kommer kosta minst nio miljarder kronor. Störst kostnad kommer Västernorrlands län att få med minst 1,2 miljarder.