Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Turismen fortsätter med termometrar utanför hotellet

Publicerad 2020-10-27

GRAN CANARIA: Kanarieöarna slipper det nationella nödläge som Spanien utlyst med anledning av den ökande coronasmittan.

Turisterna välkomnas – så länge de är garanterat smittfria.

Vakter står utanför hotellet med en termometer för att ingen med feber ska ta sig in.

Hör flygvärdinnan förklara reglernaHör flygvärdinnan förklara reglerna

Glöm passkontrollen. När planet landat på Gran Canaria är det bara ett dokument de är intresserade av: Hälsodeklarationen.

Den ska bevisa att ingen som tar sig in i landet har besökt ett sjukhus de senaste två veckorna, besökt någon med bekräftad covid-19 eller känner några symtom på sjukdom.

Det finns krav på hur passagerarna släpps ut ur de fullsatta planen. För att avstånd ska hållas ropar flygvärdinnorna upp vilka stolsnummer som får stiga av först.

Vaktar hotellet med termometrar

Men väl inne i flygplatsens ankomsthall förvandlas de soltörstiga svenskarna till ett slags boskap som trycks ihop i väntan på att komma genom nästa flaskhals: temperaturmätningen.

Den första gången tempen tas är direkt i ankomsthallen. När charterresenären skjutsats till hotellet står en person utanför redo med termometern. Varje gång någon går in i lokalerna testas temperaturen för att se till att ingen med feber släpps in.

Själva incheckningen tar tid. Bara en person från varje sällskap tillåts checka in. Kön som bildas ser längre ut än den är – hotellpersonalen ser till att alla håller två meters avstånd. Dessutom ska receptionen desinfekteras efter varje incheckning.

Ingen oro bland chartersvenskar

De flesta som reser över höstlovet har bokat hel- eller halvpension på hotellen. Charterflygen var proppade medan de reguljära bolagen gjorde det möjligt att hålla avstånd på planet.

– Hotellet är bara bokat till ungefär hälften, så ni behöver inte skynda er ner för att paxa solstolar med handduken på morgonen, säger en reseledare på försvenskad norska.

När chartersvenskarna väl lämnar hotellets trygga bur är det fortfarande lätt att hålla avstånd. Stränder som vanligtvis är packade med hundratals är nu nästintill tomma. Det märks att ön är byggd för att husera hundratusentals fler än sina 850 000 invånare.

Flygvärdinnan Lotta Kågström skulle egentligen på semester med familjen när plikten kallade. Personalbristen gjorde att hon fick jobba på det fullbokade planet ner till Gran Canaria.

– Jag är ju så klart jätteglad över att flyget var fullt, säger hon.

Även om smittotalen skulle vara högre än de är nu skulle Lotta Kågström tagit beslutet att resa ner med sin familj. 

– Jag tycker det känns tryggare här än i Sverige. Men min man är lite annorlunda. Han skulle nog vägrat åka om det inte var så få smittade här, säger hon.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Coronautvecklingen och munskyddenCoronautvecklingen och munskydden
Aftonbladets Sophie Tanha och Carolina Byrmo på plats på Gran Canaria.
Så kan du hjälpa medmänniskor i tider av coronaSå kan du hjälpa medmänniskor i tider av corona