Experten om uppdaterade vaccinet som tiofaldigar antikroppar
Publicerad 2023-12-29
Det uppdaterade covidvaccinet har visat sig ge bra antikroppar mot mutationer.
I alla fall de vi sett hittills.
– Det är absolut effektivt mot alla varianter som kommit fram tills nu, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.
En ny studie som Karolinska institutet publicerat visar att att det uppdaterade covidvaccinet fått stor effekt.
Forskare från både Karolinska institutet och Danderyds sjukhus har studerat effekten av det nya och uppdaterade covid-19-vaccinet i en pågående
Resultatet, som även kommer publiceras i ”The Lancet infectious Diseases”, visar att det nya vaccinet som enbart riktar sig mot omikronvarianten XBB ger en tiofaldig ökning av neutraliserade antikroppar mot just XBB.
Men även mot andra och nya varianter som BA.2.86.
Mycket effektivt
Även Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, ser positivt på det uppdaterade vaccinet.
– Det är absolut effektivt mot alla varianter som kommit fram tills nu. Men vi har en lite mer annorlunda och nyare variant nu som kallas för JN1 och det finns en studie som visar att antikropparna man får av vaccinet möjligen är något sämre på att skydda mot den. Men det är ändå bra, säger han.
Han menar att den nya varianten JN1 är något listigare på att kringgå kroppens immunförsvar. Men att vaccinet trots det ger effekt mot varianten.
Samtidigt som varianterna blir fler och smittan ökar är vaccinationsgraden inte som önskat.
– Vi är inte riktigt så bra som man skulle önska egentligen, det är nog faktiskt så att fler skulle behöva vaccinera sig. Det lite olika i olika åldersgrupper. Jag tror att de som är i riskgrupper är nog förhållandevis bra på att vaccinera sig egentligen.
Och det är inte bara äldre som bör vaccinera sig. Är man ung och nyligen haft covid är det kanske inte lika viktigt men för att motverka långtidscovid finns god anledning att göra det säger Niklas Arnberg som även är generalsekreterare för pandemifonden.
Charlotte Thålin, forskare vid Karolinska Institutet, förklarar i Karolinska institutets publicering att det breda antikroppssvaret är en effekt av att vaccinet enbart riktar sig mot omikron, som skiljer sig mycket från ursprungsvarianten.
Ulrika Marking, doktorand vid Karolinska Institutet, tillägger även att de ser en starkare ökning av neutraliserande antikroppar än förväntat, vilket indikerar att vaccinet ger korsskydd mot nya varianter. Hon betonar även vaccinets viktighet för äldre och riskgrupper.
Viruset är här för att stanna
Hur man ska tänka framåt och hur många sprutor man ska ta säger Niklas Arnberg att det inte finns något maxtak.
– Vi får följa läget och se hur det utvecklar sig framöver. Jag kan tänka mig att människor som är i riskgrupper, äldre och sköra, nog kommer behöva ta minst en spruta varje höst eller vinter. Vissa grupper kanske till och med behöver två.
– Men andra kan också behöva ta någon spruta då och då. Så vi får nog leva med det här lite som på samma sätt som vi har lärt oss leva med influensa där man tar en spruta ungefär varje vinter.
För covid är enligt Niklas här för att stanna.
– Vi kommer inte bli av med det här viruset, utan det är här för att stanna. Vi vet om att det finns fyra andra typer av coronavirus som orsakar förhållandevis milda luftvägsinfektioner. Det här kommer säkert bli ett sånt så småningom men än så länge har det inte landat och blivit ett säsongs-coronavirus som de andra.