Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Ickevåld i Hebron får "alternativt Nobelpris"

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 08.00

Issa Amro. Pressbild.

Ingenstans är läget så spänt mellan israeliska bosättare och palestinier som i Hebron.

Men Issa Amros aktivistgrupp YAS jobbar outtröttligt år efter år med ickevåldsmetoder mot ockupation, och finns därför med bland årets Right Livelihood-pristagare.

Den i dag 44-årige Amro var för mer än 15 år sedan med och grundade YAS (Youth Against Settlements) i Hebron, som vid sidan av Jerusalem är Västbankens största stad. Gruppens ickevåldstaktik mot den israeliska ockupationens brutalitet har väckt uppmärksamhet världen över, och inspirerat till liknande arbete på andra håll.

I den palestinska staden Hebron har extrema israeliska bosättare bosatt sig i stadens hjärta. Stadens tidigare stora mötesplats, den då blomstrande handelsgatan al-Shuhada, ligger nu avspärrad och öde. Palestinierna kallar den ”Apartheidgatan”, och YAS håller regelbundna aktioner i hopp om att öppna den igen.

Right Livelihood beskrivs också som ”det alternativa Nobelpriset”, och skapades 1980 för att hylla kämpar för social rättvisa och miljö.

Förutom Issa Amro får i år också Joan Carling från Filippinerna, Anabela Lemos och rörelsen Justiça Ambiental från Moçambique samt brittiska Forensic Architecture priset.

Utmärkelserna delas ut vid en gala i Stockholm den 4 december.