Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Studie: Negativ påverkan av mycket skärmtid

Publicerad 2024-09-24

Unga med mycket skärmtid mår sämre än jämnåriga med mindre skärmtid, enligt en ny studie. Genrebild.

Unga med mycket skärmtid mår sämre fysiskt och psykiskt än jämnåriga med mindre skärmtid. Det visar en studie från Hälsohögskolan vid Jönköping University.

– Vi behöver tackla ungas skärmtid på olika sätt, säger en av forskarna bakom studien.

88 procent av 15–17-åringarna i studien har mer skärmtid än Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer. Och ju mer skärm desto sämre mående.

– Vi har en mer beroende generation. Den negativa påverkan är uppenbar. Men det är inte så lätt att säga att man bara kan ta bort skärmtiden, säger Amir Pakpour, professor i klinisk vetenskap vid Hälsohögskolan vid Jönköping University.

Studien, som gjorts i samarbete med Region Jönköpings län och bygger på svar från 5 323 unga under 2023, visar bland annat att de som har mycket skärmtid sover sämre och känner sig stressade i större utsträckning än de jämnåriga som har mindre skärmtid.

Olika hjälp

Pakpour och Gunilla Björling, professor i hälsa och vårdvetenskap som också står bakom studien, säger att skärmarnas påverkan på ungas hälsa är tydlig, men exakt hur en lösning kan se ut för individen är svårare.

– Vi behöver tackla ungas skärmtid på olika sätt. Vi kan inte hjälpa dem som spelar för mycket med samma verktyg som vi behöver hjälpa dem som använder sociala medier för mycket, säger Björling.

Skärmars vara eller icke vara i såväl skola som fritiden har varit en lång och bitvis infekterad debatt. När Folkhälsomyndigheten i början av månaden kom med nya råd kring skärmtid i olika åldrar fick myndigheten kritik för att det fanns för lite forskningsstöd för de nya råden.

Pakpour och Björling säger att orsakssamband mellan skärmanvändning och sämre mående är svårt att säkerställa utifrån studien och att mer forskning behövs.

Inte enda orsaken

De får medhåll av socionomen Henrik Pallin, som skrivit böcker om ungas nätanvändning

– Vi säger inte att en deprimerad person är beroende av sin säng bara för att den spenderar mest tid där. Vi vet inte hur dåligt de här unga hade mått utan skärm.

När det kommer till ansvarsbiten pekar både Pallin, såväl som Pakpour och Björling, på föräldrarna – men även andra aktörer.

– Det går inte att abdikera från föräldraansvaret bara genom att säga att Tiktok har gjort en så bra algoritm att mitt barn är beroende av skärmen, säger Pallin.

– Att vara involverad som förälder är en stor fördel. På det sättet är föräldrarnas roll viktigare än skolans, säger Björling.

– Livsstilen formas mer hemma, på det sättet har föräldrarna en större utmaning att göra det här bra. Men det är samtidigt allas vårt ansvar. Techbolagen har ett socialt ansvar, de kan inte bara skapa något som är beroendeframkallande och därefter inte ta konsekvenserna av det, säger Pakpour.

Följ ämnen i artikeln