Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

PFAS hittat i 92 procent av Sveriges dricksvatten

Publicerad 11.25

En analys gjord av Naturskyddsföreningen visar att PFAS hittades i 92 procent av dricksvattenprover i kranvatten från 63 fastigheter runt om i landet samt i ytvatten från 19 sjöar och vattendrag. Rapporten visar att PFAS finns spritt i hela landet och att det inte är enkelt att förutspå var halterna kan vara höga.

– Utifrån vår undersökning kan man konstatera att PFAS finns spritt i vårt
dricksvatten över hela landet, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

För att kartlägga PFAS-förekomsten i yt- och dricksvatten i Sverige 2024 har Naturskyddsföreningen låtit analysera olika sorters PFAS, även ultrakorta PFAS, från olika platser i Sverige. Naturskyddsföreningen har analyserat kranvatten från 63 fastigheter. 31 har kommunalt vatten, 21 privat brunn och 11 får sitt vatten genom samfälligheter. PFAS hittades i 9 av 10 prov. Ytvatten från 19 sjöar och bäckar samt ett regnvattensprov har också samlats in och analyserats, varav alla innehöll PFAS. Västerås Kommun hamnade högst upp i rapporten om PFAS-förekomst. De andra kommuner som i Naturskyddsföreningens undersökning överskrider det kommande gränsvärdet är Halmstad och Gävle.
– Trots att PFAS kan orsaka cancer och andra allvarliga sjukdomar fortsätter det spridas. PFAS hör inte hemma i naturen eller våra kroppar, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Förutom kommunalt dricksvatten har även dricksvatten från privata brunnar och samfälligheter analyserats. De ultrakorta PFAS har tidigare inte blivit ordentligt undersökta trots att studier visar att det är de PFAS som finns mest spridda i vår miljö.

Flera kommuner har fått byta vattentäkt

Undersökningar som Naturskyddsföreningen gjort 2022 har visat på höga halter av PFAS i det kommunaladricksvattnet på vissa orter. Flertalet kommuner har därför behövt byta vattentäkt eller installera dyr rening för att få ner halten PFAS i dricksvattnet under det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026.

Många PFAS-ämnen kan renas ur vatten med hjälp av kolfilter, men det finns
varianter som är för små för att fångas upp. TFA är en av de minsta PFAS-ämnena
som lätt sprids med regn över stora områden, och är det PFAS-ämne som
Naturskyddsföreningen hittade i högst halter i vattenproven.
PFAS som hamnat i naturen försvinner inte av sig själv, och att sanera förorenade
marker och vatten är en kostsam och komplicerad process. Därför ökar halterna av PFAS stadigt, i takt med att miljögifterna tillåts användas.
Väldigt små mängder kan göra stor skada. Ett kryddmått PFAS-4 förorenar 175
simbassänger med dricksvatten.
– Att fortsätta släppa ut PFAS i naturen och samtidigt lägga enorma resurser på att försöka rena bort samma miljögifter är varken ekonomiskt eller miljömässigt hållbart.
Vi måste självklart sanera förorenade marker och rena förorenat dricksvatten, men det enda sättet att få stopp på spridningen är att förbjuda PFAS, säger Karin Lexén.