Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Ny växtmetod testas mot PFAS

Publicerad 2024-10-17 11.41

Bilden visar en brandövningsplats i Blekinge, där brandskum med PFAS användes, på F17 i Kallinge. Arkivbild.

Många stångas med problemet att sanera mark som förorenats med den så kallade evighetskemikalien PFAS. Nu ska en ny metod testas i Laholms kommun, där man tar hjälp av växter som binder och eliminerar PFAS från marken.

Försöket ska göras i samarbete mellan kommunen och Högskolan i Halmstad. Tanken är att skörda växterna efterhand och sedan lösa upp dem i basisk vätska.

”Denna naturbaserade lösning förbättrar inte bara miljön utan bidrar även till utvecklingen av framtidens saneringstekniker”, säger Thor Gunnar Bjelland, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, i ett pressmeddelande från Laholms kommun.

PFAS är kemikalier skapade av människan som bryts ner extremt långsamt och därför ansamlas i naturen och i våra kroppar. En del är giftiga, och kan öka risken för olika negativa hälsoeffekter.

PFAS har bland annat hittats på och i närheten av brandövningsplatser, eftersom kemikalien finns i brandskum. I Laholm har förhöjda halter av PFAS hittats i jord och grundvatten intill en sådan övningsplats.