Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Forskare sågar Köpenhamns gröna initiativ

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-07-29

Köpenhamn går mot strömmen och belönar turister som väljer hållbara alternativ.

Turismforskaren Stefan Gössling anser att initiativet endast skrapar på ytan av ett större problem.

– Turismen kan inte fortsätta växa i all oändlighet, säger han.

Sedan millennieskiftet har de nordiska länderna över tid haft en konstant tillväxt av turism. Mätt i gästnätter har antalet nästan fördubblats på 25 år, enligt Gössling.

– Mina kollegor i Danmark tycker att det blivit för många turister i vissa centrala delar av Köpenhamn och påpekat att man endast pratat om att man vill ha mer turister, men inte hur många.

Att motivera turister att välja hållbara alternativ i utbyte mot belöningar, vilket Köpenhamn har börjat med nu i sommar, är enligt Gössling inte tillräckligt för att möta problemen bakom massturism.

– Om man tittar ut i Europa är det högre hyror, framför allt till följd av uthyrningstjänsten Airbnb, som lokalinvånare blivit mest irriterade över.

Vill se krav på ansvar

Att ha turister som grannar leder också till att lokalinvånare känner sig mindre hemma i sina bostadsområden, menar Gössling.

– En plats blir ett hem när man känner sina grannar. När man tappar den kontrollen, genom ett permanent inflöde av turister som inte tar ansvar och investerar i platsen, finns det risk för att man tröttnar på turismen.

Då är väl turister som plockar skräp i Köpenhamns kanal ett positivt inspel?

– Det är ett steg i rätt riktning, men vi borde styra ännu mer politiskt. Samtidigt är det acceptabelt att kräva ett större ansvar av turister. Man kan inte bara konsumera en plats och sedan lämna den. Ett fåtal turister kanske kommer att plocka skräp, men många andra kommer att fortsätta skräpa ner.

”De flesta bryr sig inte”

Gössling tillägger att Köpenhamns kampanj, som den danska huvudstadens officiella turistbyrå ligger bakom, rimmar dåligt med utbyggnaden av Kastrups flygplats.

– Att just Köpenhamn är förespråkare för hållbarhet är problematiskt. Danmark var klimatryttare efter klimattoppmötet 2009. Sedan gör de precis tvärtom och bygger ut sin flygplats för att locka lågpristurister. Det blir en krock mellan det som görs och det som marknadsförs.

Men att kalla konceptet för ”greenwashing” är att dra kritiken för långt, enligt Lin Lerpold, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och chef för Center for Sustainability Research

– Greenwashing har att göra med osanna påståenden och vilseledande information. Jag ser det här som en slags positiv kompensation som man kan göra om man ändå reser. Det tycker jag är positivt. De flesta bryr sig ju inte alls.