Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Sommaren 2024 den varmaste hittills

Lars Larsson/TT

Uppdaterad 06.20 | Publicerad 04.29

Sommaren 2024 var den varmaste hittills, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. Arkivbild.

Sommaren 2024 var den hittills varmaste som EU:s klimattjänst Copernicus har registrerat, globalt sett.

Det bedöms öka sannolikheten för att året som helhet blir det varmaste som uppmätts.

”Under de senaste tre månaderna av 2024 har världen upplevt den varmaste juni och augusti, den varmaste dagen någonsin och den varmaste sommaren på det norra halvklotet som uppmätts”, säger Samantha Burgess, biträdande chef för Copernicus, i en kommentar till klimattjänstens månadsrapport.

Hon tillägger att ”denna rad av rekordtemperaturer” kan innebära att också året 2024 blir det varmaste som registrerats hittills.

Den globala medeltemperaturen i augusti var 16,8 grader Celsius, 0,7 grader över genomsnittet för perioden 1991-2020 och 1,5 grader över den förindustriella nivån.

I Europa var medeltemperaturen i augusti nästan 1,6 grader över genomsnittet för samma månad under perioden 1991-2020. Det var dock inte den varmaste augusti som uppmätts – augusti 2022 låg drygt 1,7 grader över genomsnittet.

I södra och östra Europa var temperaturerna högst över genomsnittet, för Europa, men under genomsnittet i nordvästra Irland och Storbritannien, Island, Portugals västkust samt södra Norge.

Island, norra Storbritannien och Irland, stora delar av Norden samt västra Ryssland och Turkiet fick klart mer regn än genomsnittet.