Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

7 av 10 studenter bor i stad med bostadsbrist

Markus Botsjö/TT

Uppdaterad 06.32 | Publicerad 05.00

Studerande på KTH i Stockholm. Arkivbild.

68 procent av landets studenter bor på orter där de inte kan erbjudas studentboende under höstterminen. Det visar en ny rapport från Sveriges förenade studentkårer.

Förutom bostadsbristen tvingas flera studenter även välja bort en stad att studera i på grund av att de inte har råd med de stigande hyrorna, menar Sveriges förenade studentkårer, SFS. Man har jämfört hyrorna i 36 av landets populäraste studentorter.

”Hyrorna har verkligen gått i taket. Förra året var det en höjning på 4,3 procent och nu är det på 5 procent”, säger Rasmus Lindstedt, ordförande för SFS i ett pressmeddelande.

Flest bor i rödmarkerade städer

Varje år gör SFS en bostadsrapport där man listar de största studieorterna som gröna, gula eller röda. Grön blir en stad om de största förmedlarna av studentbostäder kan erbjuda nya studenter ett tryggt studentboende inom en månad. Om studentbostad kan erbjudas någon gång under hösten blir staden gul och röd ifall nya studenter inte kan erbjudas ett boende under höstterminen.

I årets undersökning får 12 av de 36 undersökta städerna en röd markering men samtidigt är det där som 68 procent, motsvarande 194 000, av landets campusstudenter bor. Bland de röda städerna finns de med stora lärosäten såsom Lund, Uppsala, Stockholm och Göteborg.

Missvisande bostadsgaranti

SFS har samtidigt i år tagit en närmare titt på de 14 studieorter som påstår sig ha bostadsgaranti. Fem av dessa återfinns bland de gulmarkerade och en är till och med röd.

”Det kan framstå som oseriöst att orter utger sig för att ha bostadsgaranti men att du ändå står utan boende vid terminsstart. Det är viktigt att studenter känner till det så att de inte blir vilseledda”, säger Rasmus Lindstedt.

För att råda bot på bostadsbristen skriver SFS att man vill se att bostadsbidraget görs tillgängligt för fler studenter, att staten går in med investeringsstöd för byggandet av nya studentbostäder och att alla nya studentbostäder som byggs ska ha utrymme för självstudier.