Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

"Våra kor kommer alltid att få gå ut"

Publicerad 2024-08-29

Carina Sonesson och korna i en av hagarna på Gunnaröds gård. Här får de 120 mjölkkorna välja själva om de vill vara inne eller ute.

Korna ska få välja själva om de vill vara inne eller ute. För den skånska mjölkbonden Carina Sonesson är det en självklarhet.

Ändå har hon förståelse för kravet på att slopa svenska mjölkkors lagliga rätt att få beta utomhus.

En dag som i dag när SMHI förutspår 28 graders värme i Stockamöllan, där Carina och Alvar Sonesson driver Gunnaröds gård, håller sig korna inne längre än vanligt innan de tar sig ut i svalkan under ett träd.

– 2018, när det var så varmt, gick korna inte ut förrän vid tio på kvällen, säger Carina Sonesson.

Korna får välja

Hennes bestämda övertygelse är att korna ska få välja själva och att de vill ha ombyte. Under torkan 2018 fanns ingenting att beta ute, men de tyckte ändå att det var skönt att gå ut och lägga sig sent på kvällen.

– Då gick de bara ut och lade sig och sträckte sig raklånga.

På hennes och makens gård gäller kornas fria val från mitten av april till mitten av oktober. Under vinterhalvåret är det däremot omöjligt att tillåta dem att gå ute, eftersom marken i så fall skulle trampas sönder och korna till slut skulle vada i lera.

Miljöombyte bra

Hon återkommer till att klövdjur som kor har behov att få trampa runt i mjuka gräsmarker. Och precis som människor mår korna bra av miljöombyte. Ändå har hon förståelse för att lantbruksorganisationen LRF av konkurrensskäl driver frågan om slopad betesrätt för kor i lösdrift.

Hon har varit på många studiebesök i kostallar utomlands, både i södra Europa och i Danmark, och konstaterar att svenska bönder inte konkurrerar på lika villkor.

– Våra kor kommer alltid att få gå ut, men sedan vad andra gör, det är upp till dem. Ur konkurrenssynpunkt är det inte lika jämfört med resten av EU.

Följ ämnen i artikeln