Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Man döms för hedersmord på gravid flickvän

TT

Publicerad 2024-06-05

Örebro tingsrätt. Arkivbild.

Gravid i sjunde månaden hittades den 20-åriga kvinnan död i sin lägenhet med en lampsladd virad runt halsen.

Nu döms hennes 22-årige pojkvän till livstids fängelse för att ha mördat henne, enligt domen för att bevara familjens heder.

”Åklagaren har genom robust bevisning visat att 22-åringen mördat sin gravida flickvän och att fostret i magen avlidit till följd av det”, säger Lars-Gunnar Lundh, lagman vid Örebro tingsrätt, i ett pressmeddelande.

Tingsrätten anser det liksom åklagaren bevisat att mordet var hedersrelaterat och att mannen stod under ”starkt tryck från familjen att inte vara ihop med en vit kvinna”.

Bevisningen består enligt rätten av en rad indicier, däribland mannens dna på offrets kläder och under hennes naglar.

Den rättsmedicinska undersökningen visar att hon har utsatts för utdraget strypvåld, något som enligt tingsrätten inneburit svårt lidande och gör gärningen ”särskilt hänsynslös”.

Hittas av mamman

Det är kvinnans mamma som hittar henne på sovrumsgolvet en aprildag 2023. Hon har sökt henne i flera timmar och till slut tagit sig till den olåsta lägenheten.

Dottern ligger död på sovrumsgolvet med en lampsladd runt halsen och ett marmorbord över sig.

Redan i det första panikslagna larmsamtalet pekar mamman ut dotterns pojkvän som gärningsman. Han grips misstänkt för mord samma dag och har suttit frihetsberövad sedan dess.

Enligt åklagare Elisabeth Andersson visar utredningen att den 22-årige mannen dödade kvinnan genom att kväva och strypa henne. Bland bevisen finns spår från bostaden och analyser av hur telefoner hanterats vid brottstiden.

Hedersmotiv

Mannen hemlighöll relationen för sina föräldrar, som kommer från Somalia. Men dagen före mordet uppgav han att han skulle berätta om graviditeten och att de skulle flytta ihop.

“Känns som jag nästan känner mitt hjärtslag ända ner i magen”, skriver han i ett sms till flickvännen samma dag. Hon svarar och försöker lugna honom med att hans föräldrar älskar honom och att de kommer att förstå.

Men i stället för att tala med sina föräldrar gick han enligt åklagaren hem till flickvännen och mördade henne, helt eller delvis för att “bevara eller återupprätta sin och sin familjs heder”.

Mannen nekar till brott och försvaret har hävdat att det saknas bevis som binder 22-åringen till mordet. Föräldrarna har i förhör nekat till att de skulle ha invänt mot relationen.