Stulen staty hittad på skrotfirma – värd upp emot 2 miljoner

Publicerad 2024-06-06

Tidigare i veckan stals en Millesstaty utanför badhuset i Trelleborg.

Nu kan den ha hittats på en skrotfirma utanför Malmö.

– Den är nu tagen i beslag och ska undersökas närmre för att slå fast att det är rätt staty, säger Evelina Olsson vid polisen.

Statyn ”Solglitter” av Carl Milles som stått utanför badhuset i Trelleborg upptäcktes försvunnen tidigare i veckan. Kommunen fattade snabbt misstankar om att den monterats ner och stulits.

– Jag drar slutsatsen att vi har en liga som kollar upp den här typen av konst i utemiljö och ser ett värde och affärsidé i att ta dem, sa stadsmiljöchefen Kristoffer Tonning till Trelleborgs Allehanda.

Under torsdagen ringde en skrotfirma utanför Malmö in till polisen och meddelade att man kan ha hittat stöldgodset. En parull åkte till platsen.

– Den är nu tagen i beslag och ska undersökas närmre för att slå fast att det är rätt staty, vilket det förmodligen är, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Tidigare i våras stals ett annat exemplar av samma staty utanför Gävle sjukhus. Den har fortfarande inte hittats. Verket uppskattas vara värt omkring 1,5 till 2 miljoner kronor.

Statyn tas i beslag.

Följ ämnen i artikeln