Ny granskning inleds i jakt på skattesmitare
Publicerad 2018-03-04
Nu börjar jakten på Sveriges skattesmitare.
130 miljarder kronor försvinner till skatteparadis varje år – och regeringen vill sätta stopp för fusket.
– Ska vi ha en fungerande välfärd i Sverige är arbetet mot skattefusk otroligt viktigt, säger finansminister Magdalena Andersson till Aftonbladet.
Sverige förlorar årligen miljardbelopp på grund av skatteflykt.
Enligt Skatteverkets senaste bedömning handlar det om 130 miljarder kronor per år, som annars skulle ha beskattats i Sverige. Pengar som kan användas för att finansiera sjukvård, skolor, samt skapa jobb och tillväxt.
Regeringen har nu gett Skatteverket i uppdrag att granska transaktioner till de länder som finns med på EU:s svarta lista över världens skatteparadis.
– Skatteverket kommer noggrant att granska de privatpersoner och företag som har transaktioner med de här länderna. Det innebär således en större risk att man fastnar i de granskningar som görs, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Arbetet mot skattefusk viktigt
I enlighet med uppdraget kommer Skatteverket att kontrollera om de transaktioner som sker är motiverade, eller om det gäller transaktioner i syfte att undvika skatt.
– Ska vi ha en fungerande välfärd i Sverige är arbetet mot skattefusk otroligt viktigt. Dessa motåtgärder handlar om att upprätthålla legitimitet, säger Magdalena Andersson.
De privatpersoner eller företag som upptäcks med att skatteplanera kan bli återbetalningsskyldiga och få skattetillägg. Finns misstankar om att brott begåtts kan rättsväsendet blandas in.
Hur mycket pengar är avsatta till uppdraget?
– Regeringen höjde Skatteverkets budget för 2018, men det är upp till dem att bestämma hur resurserna ska fördelas, säger finansministern.
EU:s svarta lista över skatteparadis
I december förra året kom 17 länder med på EU:s lista över världens skatteparadis, och bedömdes därmed som icke-samarbetsvilliga på skatteområdet. Hälften av länderna lovade strax därefter att skärpa sig, och i dagsläget finns nio länder kvar på listan.
Beslutet om motåtgärder mot länderna som är placerade på EU:s svarta lista fattades i förra veckan, men regeringen kommer att presentera det för allmänheten under måndagen.