”Jag brinner för att unga tjejer ska få ta plats”

Publicerad 2016-04-23

I höstas blev Frida Söderlund utbränd. Nu mår hon bättre. ”Jag har fått lära mig den hårda vägen, inte att bromsa, men att springa i min egen takt.”

Ett ögonblick … Frida Söderlund, 24, som debuterar som kolumnist i Aftonbladet i dag.

– Ja, först blev jag rädd. Jag har så stor respekt för dem som är kolumnister och en röst för ­andra. Att sticka ut som ung tjej – det kommer förmodligen att slå tillbaka. Men man kan aldrig förändra något genom att vara tyst.

Hur känns det nu då?

– Det känns bra. Jag är redo att möta även trollen.

Trollen? Drabbas du mycket av näthat?

– Ja, en period gjorde jag det, mycket. Det fanns de som ­hellre ville att jag skulle dö än ­intervjua deras idoler. Om du syns ­mycket och intensivt blir folk less. Det kan uttrycka sig i form av ­näthat. Men som ung tjej på ­sociala ­kanaler är det inte så lätt. Jag måste alltid tänka mig för tre gånger innan jag postar något.

Vad kommer du att skriva om?

– Jag brinner för att unga tjejer ska få ta plats. Få vara ung och tjej – och prata om saker, vad du vill, utan att behöva känna dig rädd. Hur det är att finnas till och vara ung överhuvudtaget. Politik och sådana saker finns det de som är bättre på.

Gick in i väggen

Du har en tuff period bakom dig. Du gick in i väggen i höstas?

– Ja, jag blev utbränd. Det ­lärde mig att inget är viktigare än här och nu och kan man ­använda ­sina erfarenheter och sin röst och göra något för andra ska man göra det. Det hade jag själv behövt när jag mådde ­dåligt, någon som visade sig ­öppet sårbar.

Hur mår du nu?

– Mycket bättre. Jag har fått ­lära mig den hårda vägen, inte att bromsa, men att springa i min egen takt. Rutiner är inte så dumt – det betyder inte att man är en tråkig människa.

Skriver på självbiografi

Du har jobbat på Nöjesbladet sedan du kom till Aftonbladet 2012 – ska du lämna det ­bakom dig nu?

– Nej, jag hoppas få göra ­lite olika saker och få en bra ­balans. Jag kommer att ­skriva kolumner varannan lördag och i vår ska jag jobba lite med Euro­vision, i sommar med Rockbjörnen och så har jag en ny serie, #hashtagqueen.

Du håller på med din självbiografi också?

– Ja, den är ”under ­construction”. Jag har skrivit sedan jag var 16, 17 år, men jag är glad att den inte kom ut då. Den skulle bli klar innan jag fyllde 25, men nu är det ju bara ett halvår dit …

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag önskar mig en lite ­snällare värld och att Sverige får en sommar som inte innebär tio grader på midsommar.

Namn: Frida Söderlund

Ålder: 24 år. Bostad: Lägenhet i Stockholm. Familj: Singel. Mamma, pappa, ­lillasyster och väldigt många ­vänner. Inkomst: 495 000 kronor om året.