Flera gripna efter nationell polisinsats mot narkotika

Publicerad 2016-03-12

Stora partier beslagtagna i operation Jungfrun

Polisens insatsstyrka har slagit till på flera platser i landet under lördagen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om en samordnad operation mot narkotikabrottslighet – som fått namnet insats Jungfrun.

Flera personer har gripits och misstänks nu för grovt narkotikabrott.

Polis beväpnad med förstärkningsvapen slog strax före klockan 11 på lördagsförmiddagen till mot ett hushåll i Huvudsta, Solna.

– Det har utförts en husrannsakan. Om det nu var en personell husrannsakan eller något annat det vet jag inte, säger Albin Näverberg, polisens presstalesman i Stockholm.

Hundratals kilo

Enligt uppgift till Aftonbladet greps två personer vid tillslaget i Solna och dessutom upptäcktes en stor mängd kokain på platsen.

LKC i Stockholm uppger att tillslaget skett inom ramen för Operation Fenix som pågår sedan 2014 med syftet att motverka grov brottslighet med bas i västra Stockholm.

Men enligt Aftonbladets uppgifter har gripanden också skett på flera platser i landet utöver Solna. I Södertälje greps minst en person och i Malmö har en chaufför påträffats med att framföra en lastbil med 100 kilo cannabis samt någon form av syntetisk narkotika.

– Jag kan bekräfta att det gjorts ett beslag av narkotika i Malmö i dag, säger Åsa Gunnarsson på Tullverkets presstjänst.

Enligt Aftonbladets uppgifter har dagens insatser över landet fått namnet Jungfrun.

Mycket förtegna

Vittnen uppger att att polisen agerat mycket resolut under tillslaget i Solna och enligt uppgift ska ett tiotal poliser beväpnade med förstärkningsvapen ha varit delaktiga i operationen.

Efter tillslaget i Solna har polisen inlett en förundersökning om grovt narkotikabrott.

– Polisen har gjort en husrannsakan inom ramen för en förundersökning. Jag tänker inte kommentera mer i nuläget, säger Jakob Påhlman, tillförordnat stationsbefäl vid Västerortspolisen.

Aftonbladet har varit i kontakt med Fenix-chefen, Anders Göranzon, som avböjer att kommentera insats Jungfrun.