Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Vi blev varnade – för 56 år sen

Publicerad 2012-07-04

I dag är larmet från 1956 verklighet – extremtorka och regn världen över

USA, Sydeuropa, Västafrika och Kina plågas av extrem hetta och

torka – samtidigt som andra delar av världen dränks av vatten.

Men ingen kan påstå att vi inte har blivit varnade.

– Det här är tyvärr precis i linje med vad forskarna sa redan för 20–30 år sedan, säger Martin Hedberg, meteorolog och klimatdebattör.

Faktum är att forskare började varna för de negativa effekterna av våra koldioxidutsläpp redan för 50 år sedan.

Amerikanen Roger Revelle var en av de första. Han varnade för växthuseffekten och risken för ett skenande klimat vid en vetenskaplig konferens i Rio de Janeiro så tidigt som 1956.

Sedan dess har koldioxidhalterna i atmosfären ökat snabbt och stadigt. De är nu högre än de varit på jorden på 800 000 år.

När den senaste klimatkonferensen i Rio avslutades tidigare i somras var klimateffekterna inte längre bara teorier.

Våldsamma regn

Den globala medeltemperaturen har hittills stigit 0,7 grader – och nu sker mycket av det som forskarna varnat för i decennier.

Extrema värmeböljor och torka på vissa platser – och våldsammare regn på andra platser.

”Mera extremväder”

– Det är beklämmande att vi spenderat stora resurser på den här forskningen utan att egentligen ta till oss av resultaten, säger Martin Hedberg.

– Det här är ­bara början. Vi kan ­vänta oss mer extremväder av den här typen, även om det inte innebära att det alltid är exakt samma platser som drabbas lika hårt.

Fakta

Grönland: Isen smälter i allt högre takt

Den kilometertjocka isen som täcker 80 procent av jätteön smälter i allt snabbare takt. Isen blir mörkare när den smälter och absorberar då mer värme – och smälter ännu mer. Hittills har den i första hand krympt utmed kanterna. Men forskare varnar nu för att vi i år kommer att passera brytpunkten då hela jätteisen oåterkalleligt börja smälta i allt högre takt.

Nordpolen: 150 000 kvadratkilometer is försvinner

Polarisen smälter i rekordfart och är nu mindre för årstiden än den var rekordåret 2010. Isen smälter för närvarande med en hastighet av 100 000 till 150 000 kvadratkilometer per dag, enligt det arktiska forskningscentret NSIDC. Med nuvarande fart kommer mindre is än vad som någonsin tidigare registrerats att finnas kvar när avsmältningen i Arktis når sitt säsongsmax i september.

Sverige: Mer än dubbelt så mycket regn som normalt

Det blev en ovanligt blöt och kall start på sommaren. Även om det inte slogs så många absoluta regnrekord under juni så regnade det i stora delar av landet två–tre gånger mer än normalt (som i de här sammanhangen är genomsnittet 1961–1990). Exempelvis fick Kerstinbo i Uppland hela 340 procent mer regn än normalt, enligt SMHI.

Nord- och Sydkorea: Den värsta torkan på minst 105 år

Värsta torkan sedan vädermätningarna började för 105 år sedan. Två tredjedelar av Nordkoreas befolkning riskerar matbrist på grund av torkan, enligt en FN-rapport som släpptes förra veckan. Tusentals hektar i Phyongan- och Hwanghae-provinserna i Nordkorea uppges ha förstörts i torkan.

Kina: 3,2 miljoner lider av vattenbrist

En månads ihållande torka har orsakat svår vattenbrist i delar i landet. I Hubei-provinsen i centrala Kina befaras 3,2 miljoner människor lida av akut vattenbrist. Myndigheterna har klassat situationen som ett akut nödläge (en fyra på den fyrgradiga skalan).

Bangladesh: Regnläget är akut

De värsta monsunregnen på flera år har orsakat omfattande översvämningar, främst i landets låglänta sydöstra delar. Där har floderna på sina håll rest sig tre meter ur sina fåror och skurit av kommunikationerna med hamnstaden Chittagong. Minst en miljon är akut nödställda och ett hundratal människor har omkommit.

Indien: Minst 79 döda

De senaste veckornas extremt våldsamma monsunregn har gjort 2,2 miljoner människor hemlösa i delstaten Assam. Minst 79 människor har hittills omkommit i vattenmassorna. Översvämningar brukar inträffa under monsunperioden juni till september, men årets översvämningar bedöms vara värre än på många år.

Västafrika: En miljon barn riskerar att dö i torkan

Svår torka och hetta i det redan torra landskapet i Saharas gränsland. Torkan och snabbt stigande matpriser har slagit hårt mot befolkningen i Niger, Tchad, Kamerun, Burkina Faso, Mali, Mauretanien och Senegal. Totalt 15 miljoner människor är drabbade av det allt torrare vädret. Enligt FN riskerar en miljon barn dö av under­näring på grund av torkan.

USA: Våldsamma bränder i torkans spår

Värmebölja med upp mot 40 grader i 22 stater berör totalt 100 miljoner människor. Temperaturerna ligger långt över det normala och väntas fortsätta stiga fram till augusti. Enbart under sista veckan i juni slogs över 2 000 värmerekord. Totalt under månaden slogs 3 215 temperaturrekord i USA. Hettan och torkan har fått majspriset att öka med över 30 procent på två veckor. I torkans spår rasar våldsamma bränder i Colorado.

Sydeuropa: Intensiv värmebölja

En intensiv värmebölja i Syd- och Centraleuropa. Den europeiska vädertjänsten Meteoalarm varnar för temperaturer upp mot 40 grader och hög luftfuktighet i bland annat Italien, Polen, Ungern och Kroatien.