Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Jättecyklonen har nått kustremsan

Uppdaterad 2013-10-13 | Publicerad 2013-10-12

Jättecyklonen Phailin har nu slagit till mot Indiens nordöstra kustremsa.

Cyklonen klassas som den kraftigaste någonsin i Indiska oceanen och myndigheterna förbereder sig på fullt kaos.

Minst sju personer har dött – en halv miljon har evakuerats.

Är du på plats? Har du bilder? Kontakta
oss!

Morgonljuset avslöjade skadorna efter cyklonen Phailin som drog in över Indiens östra kust på lördagen, den värsta stormen på 14 år.

Enligt TT låg elledningar och träd på marken i Brahmapur nära stormens centrum i delstaten Orissa. Bilar hade vräkts omkull, tak flugit av och fönster krossats. Gatorna var fulla av bråte.

Sju människor dog, enligt den lokala polisen.

240 kilometer i timmen

Vid 15-tiden på lördagen nådde den fruktade cyklonen den indiska delstaten Andhra Pradesh i nordöstra landet.

Bilder från staden Srikakulam i delstaten visar människor fångade i kraftigt regn och gigantiska vågor som forsar in mot land. Enligt Ndtv har all elektricitet slagits ut i staden.

Cyklonen rör sig med en styrka på 240 kilometer i timmen, motsvarande 67 meter i sekunden - vilket gör den till den kraftigaste sedan 1999 i området.

Militären står redo

Myndigheterna har evakuerat totalt en halv miljon människor från de mest hotade områdena. Militären står redo med helikoptrar och flyg för att snabbt kunna hjälpa drabbade människor. Totalt har närmare 2000 soldater skickats till områdena.

– Så fort den rasande cyklonen avtar börjar våra pojkar jobba, säger Krishna Chaudhary, generaldirektör för krisberedskapsmyndigheten NDRF.

Premiärminister Manmohan Singh har beordrat alla statliga myndigheter att stå beredda med all hjälp som är möjlig till de hotade delstaterna.