Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Jättecyklonen växer - slår till i dag

Uppdaterad 2013-10-13 | Publicerad 2013-10-12

Jättecyklonen Phailin klassas som den kraftigaste som någonsin uppmätts i Indiska oceanen.

Myndigheterna befarar fullständigt kaos när den slår till mot Indiens nordöstra kust i dag – och 440 000 har evakuerats.

– Den allvarliga cyklonen Phailin rör sig hotfullt mot kusten, säger Pradipta Mohapatra, kommissionär för delstaten Orissa till AFP.

Cyklonen befinner sig nu runt 150 kilometer utanför kusten i den Bengaliska viken. Indiska myndigheter väntar sig tre meter höga svallvågor, skyfall och översvämningar när Phailin drar in över landet.

– Jag har fruktat denna Phailin, det är som att världen går under, säger Apurva Abhijeeta, student från kuststaden Puri.

Kraftig cyklon

Phailin bildades under onsdagen i den Bengaliska viken. Sedan dess har den utvecklats och uppgraderades i går till en femma på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan, enligt SMHI.

Under natten uppmätte vidstyrkan 150 kilometer i timmen vilket innebär att Phailin är den kraftigaste cyklon som någonsin uppmätts i Indiska oceanen. Den klassas därmed som kraftigare än den förödande cyklon som dödade fler än 10 000 människor i nordöstra Indien 1999, skriver väderexperten Eric Holthaus på Quartz.

– Den gången dog tusentals människor. Man borde vara bättre förberedd den här gången, men det är osäkert, säger Misha Lundgren, meteorolog på SMHI.

Hundratusentals evakuerade

Över 400 000 människor har evakuerats från kustområdena, skriver Times of India.

– Första prioritet är att rädda människors liv, säkra mat och elektricitet, säger Surya Narayan Patra, katastrofminister i Orissa till nyhetsbyrån AP.

Det är inte bara vindstyrkan som avgör hur farlig och dödlig en cyklon är. Även regn och den så kallade stormfloden är faktorer som påverkar farligheten.

– Stormfloden, vattenhöjningen på grund av vinden, är svårbedömd. Men det kommer åtminstone bli några meter. Det är väldigt intensiva vindar, säger Misha Lundgren.

"Den är farlig"

Enligt honom har det varit optimala förhållanden för att en kraftig cyklon ska kunna bildas. Bland annat har varmt havsvatten varit en viktig faktor.

Det är osäkert om Phailin kommer nå Indien som en kategori 4 eller 5-cyklon.

– Vi får se hur intensiv den blir när den når land, men den är farlig, säger Misha Lundgren.

Området som beräknas drabbas hårdast är ofta utsatt för liknande stormoväder. Lågt liggande landområden är särskilt utsatta, skriver The Weather Channel.