Omni vill bli näst störst på nyheter

Publicerad 2013-11-06

Här är appen för alla nyhetsälskare

Snacka om kaxiga killar.

2015 räknar de med att nyhetsappen Omni är näst störst i mobilen, efter Aftonbladet.

– Det är ett realistiskt mål, säger Ian Vännman.

Jan Helin.

Nyhetsälskarna Markus Gustafsson och Ian Vännman — grundare av nyhetsappen Omni som släpps för Iphone onsdag morgon klockan 08:00 — fick uppgiften att skapa en svensk Huffington Post. Uppdraget kom från Aftonbladets chefredaktör Jan Helin:

– För två år sedan var Huffington Post en av de tydligaste inspiratörerna, i en tydlig trend där nyhetssajter i USA sammanfattar och suger upp nyheter från andra källor, säger Helin.

Men när sajten Huffington Post startade 2005 var mediesituationen helt annorlunda än hösten 2011, startpunkten för Omni-gänget. Denna höst stack den mobila utvecklingen iväg, och en nyhetsapp för mobil kändes plötsligt självklar. I djupintervjuer kartlades engagerade nyhetsläsares vanor från morgon till kväll. Tre problem ringades in:

Många ville personalisera

Nyhetsläsarna var tvungna att kryssa mellan olika nyhetstjänster för att få hela bilden. Hälften av dem ville kunna personalisera sina nyheter — mer sport, bara utrikes, mest politik. Många tyckte att de inte fick en god nyhetsöversikt någonstans.

Svaret på alla dessa "news junkies" drömmar blev Omni, en nyhetsapp i mobilen med en snabb, heltäckande nyhetsöversikt och länkar till källorna. Sommaren 2013 har appen finslipats och justerats med hjälp av 4500 testläsare, bland annat kan man numera logga in med med sin mejladress, inte bara via Facebook.

– Vi är ett helt nytt sätt att uppleva nyheter på. Våra paradgrenar är politik, samhälle, ekonomi och opinion, säger Markus Gustafsson.

– Om en nyhet har breakat på New York Times ser vi det inom en minut, med hjälp av vår teknik. Men vi är också snabba på att plocka upp fördjupande journalistik.

”Lät användarna forma tjänsten”

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin sjösatte projektet, som i dag är en helt fristående redaktion inom Schibsted-familjen:

– Ian och Markus är två av våra skarpaste nytänkare. De har gjort helt rätt, de började hos användarna och lät dem forma tjänsten. Det är viktigt i sådana här tider att inte låsa sig vid en uppfattning om hur nyheter ska presenteras, säger han.

– De kom inte tillbaka med Huffington Post, utan en snabb nyhetstjänst i mobilen. Aftonbladet är Sveriges lägereld för online-nyheter. Men medan Aftonbladet är snabbast ut vid nyhetshändelser så är Omni mer heltäckande. De är som bäst vid stora internationella händelser.

Om några veckor lanseras Omni för Android, och våren 2014 för Ipad.

Ladda ner Omni här!

ANNONS