Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Fem gripna efter brandattentat mot kändiskrog

Uppdaterad 2014-03-28 | Publicerad 2014-03-27

Fyra personer har begärts häktade, misstänkta för försök till utpressning samt till grov mordbrand riktat mot kändiskrögaren Melker Anderssons restaurang Grill.

– Bevisningen mot dem är mycket god, säger en poliskälla.

Den populära krogen Grill utsattes för brandattentat i början av mars. Polisen larmades klockan tre på morgonen, efter att någon kastat ett föremål mot restaurangens fönster. Föremålet studsade tillbaka på gatan.

När polisens tekniker kom till platsen kunde de konstatera att det rörde sig om brännbart material. Ärendet rubricerades som försök till grov mordbrand.

"Pressad på stora summor"

Nu har fem personer anhållits, den äldsta är 36 år, den yngsta minderårig. Fyra av dem har begärts häktade.

Enligt en poliskälla har de anhållna pressat koncernen på stora summor.

Källan uppger att en av de gripna tidigare varit anställt på en av krogar som ingår i koncernen.

– Sedan uppstod någon schism med denne anställde så han fick sluta på sitt jobb, säger källan.

Den tidigare anställda mannen, en 36-åring, beskrivs i DN som en tungt belastad man som hotat stjärnkrögaren under en längre tid. Mannen ska enligt tidningen ha begått flera brott samtidigt som han drivit ett bemanningsföretag i disk- och städbranschen som försett Melker Anderssons krogar med personal.

Mannen, som tidigare dömts för varusmuggling och narkotikabrott blev under tiden i fängelse ledare för det kriminella gänget Werewolf Legion, skriver DN. Den senaste domen ska ha kommit 2012, då 36-åringen misshandlade, hotade och utpressade två fackligt aktiva i krogbranschen. Det efter att några av hans anställda försökte driva krav på att införa kollektivavtal på mannens bemanningsföretag.

DN uppger att mannen har en skuld på 2,6 miljoner och är misstänkt för flera grova skatte- och bokföringsbrott.

Källor till DN säger att Melker Andersson sade upp kontraktet med 36-åringen i januari förra året.

Samtliga anhållna är sedan tidigare kända av polisen.

Det är inte första gången stjärnkrögaren Melker Andersson råkar ut för bränder. Hans krogar har brunnit tre gånger det senaste året, senast för en månad sedan när en molotovcocktail kastades in på krogen Grill på Drottninggatan i Stockholm.

I november 2007 brann restaurangen Grill i Stockholm. Det konstaterades att branden var anlagd men utredningen lades ned. Knappt två år senare, i september 2009, brann Restaurang Kungsholmen. Den tekniska analysen visade att orsaken var en felbyggd ventilationstrumma. 26 mars 2012 var det dags igen, då härjades restaurangen Pontonen i ytterligare en brand som rubricerades som misstänkt mordbrand.