Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Polisen hemlighöll och ljög om mord

Publicerad 2013-07-31

Forskare rasar mot polismyndigheternas nya mediestrategier

Polisen i Västerås väntade i över tre veckor med att informera om att ett misstänkt mord hade inträffat.

På en direkt fråga från lokalmedia ljög man och nekade att något skett.

– Det är en fara för demokratin, säger polisforskaren Stefan Holgersson.

Polisen i Västerås utreder just nu ett misstänkt mord som ska ha inträffat under bilevenemanget Power Meet för nästan en månad sedan. Som Aftonbladet kunde rapportera i går hittades en 51-årig man död på sitt hotellrum i centrala Västerås och en förundersökning gällande mord inleddes.

"Utredningstaktiska skäl"

51-åringen, som är hemmahörande i trakterna kring Enköping, hittades av en anhörig klockan 10.30 på förmiddagen den 7 juli. Släktingen larmade omgående polisen.

Men händelsen och den efterföljande mordutredningen kom inte till allmänhetens och mediernas kännedom förrän i går - nästan en månad efter det makabra fyndet på hotellrummet.

– Det är oklara omständigheter i ärendet. Sedan har vi valt att inte gå ut med information på grund av utredningstaktiska skäl, säger Karin Dahlin, informatör på polismyndigheten i Västmanland.

Vad betyder utredningstaktiska skäl?

– Det kan jag inte kommentera.

Ljuger på direkta frågor

Polismyndigheternas ovilja att informera är ett beteende som har ökat den senaste tiden. Det menar polisen och polisforskaren Stefan Holgersson som är mycket kritisk mot utvecklingen.

– I det här fallet var det dessutom så att lokalmedia frågade polisen under Power Meet om det inträffat något allvarligt brott. Man svarade då "nej" på den direkta frågan, säger han.

Holgersson hävdar att polisens ovilja att berätta blivit värre de senaste åren. Han betraktar det som en "fara för demokratin" att polisen inte berättar och ljuger på direkta frågor. I stället för att informera satsar man på nya strategier och anställer folk för att "hantera och parera" media.

– Vi kan inte ha en polis som inte talar om när personer blivit frihetsberövade eller när människor blivit utsatta för grova brott. Då börjar vi likna stater som Sverige absolut inte ska likna, bananrepubliker helt enkelt.

"Det blir värre"

Stefan Holgersson håller just nu på att samla in exempel från olika polismyndigheter runt om i landet där det brustit i informationen.

– Jag har redan åtskilliga exempel och det blir värre, säger han.

– Man måste sluta med det här och börja redovisa information korrekt. Jag har lyft fram den här problematiken för Rikspolisstyrelsen och påtalat att det är ett allvarligt problem för svensk polis. De har hittills inte visat något intresse.

Vad beror denna utveckling på?

– Jag tror det har flera förklaringar men en är att det är viktigare för polisen att framstå i bra dager än att redovisa korrekt vad man faktiskt gör.

Aftonbladet har varit i kontakt med den 51-årige mannens anhöriga men de har avböjt att kommentera.

Aftonbladet har sökt Rikspolisstyrelsen för en kommentar.

ANNONS