Experten: Dödligt våld kan accepteras – i extremfall
Publicerad 2015-10-17
67-åringen som misstänks för dubbelmord hävdar att han agerat i nödvärn.
Om rätten håller med så kan han gå fri – trots att han erkänt att han dödade de två unga männen.
– Inom ramen för försvarlighetsbedömningen kan dödligt våld i extremfall accepteras, säger Jack Ågren, lektor i straffrätt.
På onsdagskvällen larmade en släkting till den 67-årige mannen polisen. När patrullen kom fram till mannens bostad i en ort utanför Helsingborg hittades två yngre män döda i trädgården.
De två männen som hittades döda är bröder och 67-åringen erkänner att han skjutit dem.
Under lördagen häktades 67-åringen som menar att han inte begått något brott utan hävdar att han skjutit i nödvärn.
– Han har gjort detta därför att han har befunnit sig under ett pågående angrepp, säger hans försvarsadvokat Lars Kruse.
Och en person har enligt lag rätt att försvara sig – inom vissa ramar.
– Den som blir utsatt för ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp har rätt att försvara sig med ett visst mått av våld. Den angripne befinner sig då i en nödvärnssituation, säger Jack Ågren, lektor i straffrätt vid Stockholms universitet.
Dödligt våld kan accepteras
Hur våldsamt en person får försvara sig finns det inget enkelt svar på utan det är helt beroende på situationen.
– Våldet får inte vara uppenbart oförsvarligt. Inom ramen för försvarlighetsbedömningen kan dödligt våld i extremfall accepteras, säger Jack Ågren.
Jack Ågren betonar att bedömningarna kring nödvärn alltid är situationsbetingade men att rätten att försvara sig är ganska stor.
– Man har en ganska bred mån att försvara sig, det man gör i nödvärn det får faktiskt vara oförsvarligt men inte uppenbart oförsvarligt, säger han.
”Inte rätt till självhämnd”
Men även om den som försvarat sig bedöms ha agerat ”uppenbart oförsvarligt” finns en möjlighet att gå fri. Om situationen bedöms vara sådan att den som försvarat sig ”svårligen kunnat besinna sig”, det kallas nödvärnsexcess, berättar Jack Ågren.
– Vid excessbedömningen tas hänsyn till farans art, den tid som stått till den angripnes förfogande att reagera, samt dennes individuella egenskaper, säger han.
– Viktigt att betona är att nödvärnsrätten ger en rätt att freda sig, inte en rätt till självhämnd.
Jack Ågren uttalar sig inte om det aktuella fallet med 67-åringen, utan generellt om nödvärn.
”Extremt stressad”
Den nu häktade mannens advokat har tidigare sagt till Aftonbladet att 67-åringen erkänner att han skjutit men han har gjort det för att han blivit angripen.
– Han har varit extremt stressad och rädd och inte upplevt sig ha något annat alternativ än att försvara sig, sa Lars Kruse till Aftonbladet i fredags.
– Han kommer att bestrida ansvar under åberopande av nödvärn alternativt nödvärnsexcess.
67-åringen anser att han inte gjorts sig skyldig till något brott - i likhet med fallet i Rödeby 2007. Där sköt en 50-årig man ihjäl en 15-årig mopedist efter att denne under lång tid trakasserat sonen i familjen.