Experten: Vore unikt om han är skyldig till två dubbelmord

Uppdaterad 2015-06-24 | Publicerad 2015-06-23

Finansmannen som sitter häktad för dubbelmordet i Norrahammar misstänks nu för ytterligare ett dubbelmord.

Det gör 51-åringen till en misstänkt seriemördare.

– Sådana här fall är mycket, mycket ovanliga, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Kriminologen Jerzy Sarnecki.

I mitten av mars dog ett par när deras stuga brann ner i Hökensås, norr om Habo.

Till en början utreddes branden som allmänfarlig vårdslöshet, men nyligen ändrades rubriceringen till dubbelmord och grov mordbrand.

Under ett förhör i går delgavs en 51-årig finansman misstanke om två mord och grov mordbrand i fallet. Mannen var tidigare granne med paret.

Samma man är sedan tidigare misstänkt för ett dubbelmord på ett par i Norrahammar – vilket gör honom till en misstänkt seriemördare.

– Sådana här fall är mycket, mycket ovanliga. Det skulle vara helt unikt om det nu visar sig att en och samma man har dödat fyra personer vid två olika tillfällen. Dessutom är det en man i 50-årsåldern, då har man statistiskt sett passerat toppen på våldsbenägenheten för länge sedan, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Liknande sätt

Även kriminologen Mikael Rying säger att det vore ytterst sällsynt om det visar sig att mannen är skyldig till de två dubbelmorden.

– Det är ett extremt ovanligt ärende. Över 90 procent av de mord som begås i Sverige är mellan en gärningsman och ett offer, säger han.

De misstänkta dubbelmorden liknar varandra i tillvägagångssättet – i både Hökensås och Norrahammar hittades de omkomna paren i hus som brunnit.

– Det är däremot vanligare. När vi diskuterade Quick och hans eventuella härjningar så har kriminologerna påpekat att det är ytterst sällsynt med människor som dödar så olika människor på så olika sätt. En seriemördare är för det mesta en person som som riktar sina brott mot samma sorts människor och som utför sina brott på liknande sätt, säger Jerzy Sarnecki.

”Klokt att titta på andra fall”

Åklagaren utesluter inte att ytterligare fall kan bli aktuella i utredningen, även om inga ytterligare konkreta misstankar finns mot mannen just nu.

– Det är klokt att titta på andra fall och undersöka om det finns mystiska bränder i någon sorts relation till vad han har gjort. Då tittar man just på modus operandi och på offren, men också på vad man vet om den här mannens rörelsemönster, om det är möjligt att han har befunnit sig på de platser där brotten har ägt rum, säger Jerzy Sarnecki.

Följ ämnen i artikeln