Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Hotet mot Kina – studenten Sven Englund, 24

Publicerad 2011-07-10

SVEN ENGLUND, 24, för hotfull för kommunistpartiet i Kina.

Svenske utbytesstudenten Sven Englund, 24, sågs som ett hot av det mäktiga kommunistpartiet i Kina.

Efter att ha skrivit ett blogginlägg som uppmanade till en frihetsmanifestation – slängdes han ut ur landet.

Sven Englund kom till Shanghai som utbytesstudent i augusti förra året för att plugga kinesiska. Väl på plats började han snabbt att blogga och upptäckte den kinesiska censuren.

– Partiet försöker att kontrollera information ut till folket. Det är många som lider av censuren och jag ville ta mitt ansvar, säger han.

På sin kinesiska blogg uppmanande han till fem minuters "flashmob" på en offentlig plats i centrala Shanghai – på partiets 90 årsdag den 1 juli.

Deltagarna skulle skriva det kinesiska tecknet för frihet på kroppen. Kommunistpartiets ordförande och president Hu Jintao bjöds även in.

Hämtades av säkerhetstjänsten

Men tilltaget uppskattades inte.

Sven Englund blev hämtad från sin lägenhet av tjänstemän från säkerhetstjänsten och förd till universitet där han förhördes under flera timmar.

– De sa att allt var olagligt, och jag var tvungen att ansöka 14 dagar i förväg för det jag planerade, säger Sven Englund.

Myndigheterna uppmanade honom att skriva ett nytt blogginlägg där han ställde in manifestation, vilket Sven gjorde. Svenska konsulatet i Kina ansåg att även han borde göra som myndighetspersonerna sa – annars riskerade han att bryta mot kinesisk lag och dömas till fängelse.

Hade två dagar på sig – att lämna landet

Men säkerhetstjänsten tog hans pass och några dagar senare blev han utslängd ur Kina.

– De drog in mitt uppehållstillstånd och jag fick två dagar på mig att lämna landet. De hjälpte till att boka flyg hem, säger Sven Englund.

I går, den 9 juli, landade han på Arlanda. Egentligen skulle han åkt hem den sista juli.

Men ångrar sig, det gör han inte.

– Jag har fått väldigt många positiva reaktioner från mängder av folk, främst kineser. Jag hoppas att det här kan bidra till att fler får upp ögonen för hur det kan fungera i Kina, säger Sven.