Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Granska kungen”

Publicerad 2011-05-30

Tunga politiker kräver en större insyn i hovet

INGEN VET VART PENGARNA GÅR  Både Sven-Erik Österberg och Lars Ohly kräver en tuffare granskning av hovets apanage. ”Det är helt orimligt att delar av hovets pengar inte kan granskas”, säger vänsterpartiledaren.

Hovet som hemlighus kan snart vara historia.

Allt fler tunga politiker kräver nu att en hårdare granskning av kungen blir möjlig.

– Jag planerar en motion om detta i riksdagen, säger Sven-Erik Österberg (S), gruppledare i konstitutionsutskottet.

Sven-Erik Österberg planerar att lämna in en motion.

Möjligheterna att granska vår statschef är i dag minimala. Det finns ingen som helst insyn i delar av hovets apanage och ingen instans har som uppgift att granska hur statschefen sköter sitt ämbete. Kungen har dessutom åtalsimmunitet, han kan inte ställas inför domstol.

”Skadar statschefen”

Lars Ohly.

Granskningsfrågan har länge legat i dvala i riksdagen. Men den senaste tidens skandaler, där det avslöjats att kungens vänner varit i kontakt med maffian, har fått allt fler politiker att kräva en lagförändring. Före detta statsrådet Sven-Erik Österberg (S) planerar att ta upp frågan om en hårdare granskning i riksdagen.

– Det finns ett stort problem i att ingen kan granska det som skett och att man inte vet vad som är sant. Det skadar synen på statschefen och hovet, som ju är en del av det svenska samhället. Det är inte bra om det finns rykten om kriminella kontakter, säger han.

Österberg ska först diskutera frågan med sina partikamrater i riksdagen. Efter det planerar han att skriva en motion som skulle kunna leda fram till en eventuell lagändring.

– Vi har tidigare krävt större insyn i hovets ekonomi, men inte fått igenom det. Nu måste vi fundera igenom det här ordentligt, hur granskningen av kungen skulle kunna se ut, säger han.

Gör vad han vill

Sedan 1971 är det ”Torekovskompromissen” som bestämmer vad kungen får och inte får göra. Den blocköverskridande överenskommelsen innebar att monarkin skulle fortleva, men att statschefen fråntogs allt politiskt inflytande.

Sven-Erik Österberg är långt i från ensam i sina krav om att öppna upp för en hårdare kontroll av kungahuset. Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly är en av dem som håller med.

”Helt orimligt”

– Varje steg till ökad granskning är välkommet och jag hoppas att fler följer efter. I dag kan kungen bete sig hur som helst och det får inga följder. Sedan kan han låta bli att svara på frågor, säger Lars Ohly.

V-ledaren vill bland annat se en tuffare granskning av hovets apanage.

– Det är helt orimligt att delar av hovets pengar inte kan granskas. Vi ska inte handskas så slarvigt med skattepengar. Jag välkomnar Socialdemokraterna in på banan i den här frågan, säger Lars Ohly.