Swedish Matchs lobbyist inblandad i snushärvan

Publicerad 2013-04-30

”Vem som helst kunde vara inblandad”

Swedish matchs lobbyist Gayle Kimberley.

Snustillverkaren Swedish Match anlitade lobbyisten Gayle Kimberley. Hon rapporteras nu kunna vara inblandad i snushärvan.

– Vi höll öppet att vem som helst kunde vara inblandad, säger Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish Match.

För omkring ett år sedan avslöjade Aftonbladet att det svenska snuset var hotat av nya EU-direktiv. Senare kom uppgifter om att snustillverkaren Swedish Match anmält att de fått ett erbjudande om att betala en summa av 513 miljoner kronor för att direktivet skulle ändras. Det ska ha varit den vice borgmästaren på Malta, Silvio Zammit, som erbjudit Swedish Match att betala pengarna för att hälsokommissionären John Dalli från Malta skulle ändra direktivet – vilket skulle betyda att Sverige skulle få fortsätta snusa och förbudet i EU skulle plockas bort.

”Var trovärdigt”

Patrik Hildingsson är informationschef på Swedish Match.

– Kärnan i det här är att ju det faktum att en person som påstår sig stå nära kommissionären framför ett erbjudande om ändrad lagstiftning mot betalning. Det var det vi rapporterade till kommissionen. Vi uppfattade att erbjudandet var trovärdigt.

Nu har rapporten från Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) publicerats. I den framkommer bland annat att Gayle Kimberley, den 37-åriga lobbyisten som Swedish Match betalade 5 000 euro, ska vara inblandad i härvan.

Kimberley ska ha varit medbrottsling till Silvio Zammit vid förberedelserna, underlättandet av kontakter och vid det misstänkta muterbjudandet, skriver Malta Today.

Sågs först som vittne

Till en början sågs Kimberley som ett vittne i utredningen, men nu beskrivs hon i rapporten som en ”inblandad person”, enligt Malta Today.

– När vi rapporterade vad vi kände till så hade vi inga uppfattningar om kommissionärens eventuella inblandning eller vilka andra som eventuellt var involverade. Det var i slutändan Olafs uppgift att titta vidare på.

Gayle Kimberley var ju er lobbyist och ni betalade henne pengar, anade ni aldrig att hon kunde vara inblandad?

– Vi uteslöt ingenting. När erbjudandet konkret nämndes för oss så var både hon och Zammit där, och efter det stängde vi av all kommunikation. Vi valde att inte fortsätta med henne heller då. Vi höll öppet att vem som helst kunde vara inblandad, även personer vars existens vi inte kände till, säger Patrik Hildingsson.

Aftonbladet har sökt Gayle Kimberley.