Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Det är en humanitär katastrof"”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-06

Situationen för de många flyktingarna efter konflikten kring sydossetien är enligt Thomas Hammarberg desperat.

Situationen i Sydossetien och buffertzonen längs gränsen är akut. Flyktingvågen och laglösheten gör att området är i stort behov av hjälp. Det säger Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg.

Toppdiplomaten Thomas Hammarberg ska leda regeringens expertgrupp där barns rättigheter, jämställdhet och medmänsklighet ska gå på export.
– Andra länder vill gärna lyssna på oss. Det ger oss en slags mjuk makt som vi borde använda mer, säger framtidsminister Kristina Persson (S).

Thomas Hammarberg har rest runt i Sydossetien, Nordossetien och Georgien i åtta dagar.

Efter att ha intervjuat politiker, flyktingar och andra i området tvekar Hammarberg inte att tala om en humanitär katastrof. Antalet döda är inte så stort men flyktingsituationen är desperat.

Både georgier och ossetier befinner sig på flykt, hus är förstörda på båda sidor om gränsen och stora delar av Tschinvali är raserade. Bland annat har sjukhusets huvudbyggnad skadats.

– I Sydossetien flydde hälften av befolkningen. En enorm massflykt. I stort sett tömdes hela området på några dagar. Och båda sidor berättar väldigt otäcka historier om vad de varit med om, säger Hammarberg.

Svår försoning

Han tror att rätten att återvända till sitt hem och skyddet av flyktingar är första steget till en lösning. Men samtidigt tror han att ossetier och georgier har en svår försoningsprocess framför sig.

– Jag tror det kommer att bli svårt och ta lång tid att lösa konflikten på basplanet. Spänningarna har fördjupats väldigt mellan de två folkgrupperna.

Ett annat problem är det stora antalet oexploderade bomber av olika slag som finns i området.

– Klusterbomber har använts av båda sidor och sådana ligger nu ute i naturen och är farliga. Det behövs en ordentlig deminering av hela området både kring Gori och Sydossetien.

Laglöst land

Thomas Hammarberg berättar också att laglösheten är utbredd i den buffertzon som Ryssland upprättat längs Sydossetiens gräns. Zonen är 20 kilometer bred och löper inne på georgiskt territorium.

– Ryssarna har formell kontroll över zonen. De har posteringar och kollar vem som åker in och ut men de har ingen polisiär kontroll i byarna som ligger i området.

Bristen på lag och ordning har gjort zonen till lovligt byte för plundrade kriminella ligor.

– Det kanske dyker upp flera karlar med masker och vapen i en bil utan nummerplåt. De går in husen, hotar folk och tar vad de vill ha. Det är ofta äldre personer som bor kvar och de är livrädda. Om de försöker stoppa de här gangstrarna riskerar de att bli skjutna.

Ryssarnas ansvar

Hammarberg tog upp problemen med den ryska militären men ryssarna svarade att de inte har tillräckligt med folk för att kontrollera området och att de inte vill vara polismakt.

– Ryssland har ett folkrättsligt ansvar för att det inte ska ske några kriminella handlingar så länge de har den militära kontrollen. Men det här har fastnat i de storpolitiska turerna och kriminaliteten bara fortsätter.

TT

Följ ämnen i artikeln