”Det är en massaker”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-28

Aftonbladet på plats i Gaza: Minst 270 döda i blodbadet när Israel lät raketerna regna

GAZA/JERUSALEM/STOCKHOLM. Israels hämnd blev massiv.

Minst 270 personer dödades på lördagen när raketerna regnade över Gazaremsan.

Aftonbladets utsände befann sig mitt i kaoset på ett överfyllt sjukhus i Gaza där rädslan för nya attacker var stor.

Förgäves letar hon efter sin son på Al-Shifa-sjukhuset i Gaza city.

–?Jag vet inte om min son lever eller är död, säger mamman Al-Hajj Abu Yasse till Aftonbladet.

Under tio minuter, vid lunchtid på lördagen, hördes bara dånet från raketer och missiler som slog ner. Svart rök och desperata skrik fyllde gatorna när människor begravdes under hus som störtade samman.

Hämnden för de raketer som skjutits mot Israel från den Hamas-styrda Gazaremsan var väntad.

Men den blev värre än vad någon kunnat föreställa sig.

Minst 270 människor miste livet när israeliska F16-plan slog till mot Hamas polisstationer och myndighetsbyggnader runt om på Gazaremsan. Enligt israelisk militär har minst 230 mål beskjutits, med stor förödelse som följd.

I natt låg stora delar av Gaza city öde. På gatorna syntes nästan bara ambulanser som i ilfart transporterade skadade till de överfyllda sjukhusen.

Fulla bårhus

Aftonbladets utsände besökte på lörddagseftermiddagen det största sjukhuset i Gaza, Al-Shifa. Inne på golven och på marken utanför låg döda människor som inte fick plats i bårhuset.

Förutom dödsoffren skadades minst 700 personer i den massiva attacken uppger BBC. I en sjukhussäng ligger Abu Ishaq som var på väg hem till sin lägenhet alldeles intill en polisstation när missilerna slog ner.

Han har fortfarande splitter i kroppen och väntar på att opereras.

–?Jag är skadad och kan knappt prata. Jag vet inte vad som hände, men jag kände ett tryck mot min kropp. Det kändes som en explosion, säger han.

Desperationen bland sjukhusets läkare blev allt mer påtaglig när raketernas offer fortsatte att strömma in. Den israeliska blockaden mot Gaza har gjort att bristen på mediciner och sjukvårdsmaterial är akut.

Inga mediciner

–?Vi har inte tillräckligt med sängar för alla skadade och ingen medicin. Gränserna har varit stängda och vi har inte fått det vi behöver. Det är på grund av blockaden. Alla är mycket chockade över alla skadade som kommer hit och som vi inte kan hjälpa, säger doktor Haitham Dababesh.

Dödssiffran steg i går snabbt och förväntas öka under söndagen. Attacken ses som en av de blodigaste någonsin i det konfliktfyllda området.

De flesta invånarna i Gaza höll sig i går gömda i sina hem av rädsla för nya attacker. Men många begav sig också till sjukhusen för att lämna blod. En av dem var Mohamed Ske’ek.

–?Jag hörde på radion att det behövdes blod så jag tog mig hit.

Vad tycker du om det som har hänt?

–?Det är en massaker. Det var aldrig någon riktig vapenvila, Israel öppnade inte gränsen för oss på Gazaremsan. Människor har blivit fattigare dag för dag under de senaste månaderna, säger han.

Sökte sina söner

Flest dödsoffer skördades i går vid polishögkvarteret i Gaza city när raketerna slog ner. Majoriteten av de omkomna ingick i Hamas polisstyrkor, men bland offren fanns också civila. Gatorna fylldes snart av desperata kvinnor som letade efter sina män och söner.

Sorgen var stor, men samtidigt kom krav på hämnd. Palestinier som Aftonbladet talade med berättade att stödet för Hamas har sjunkit ju längre blockaden mot Gazaremsan pågått. Upp till 1,5 miljoner palestinier har levt instängda och bristen på mat, mediciner och el har varit stor.

Ökat stöd för Hamas

Men nu tror många att stödet för Hamas – vars makt­övertagande aldrig accepterats av det internationella samfundet - kommer öka.

Hamas och andra väpnade palestinska grupper svarade på den israeliska attacken genom att intensifiera sina raketattacker med fler dödsfall som följd. Samtidigt bekräftades att Hamas under vapenvilan skaffat sig nya mer långtgående missiler – som gör att de nu når mål längre in i Israel.

Nya explosioner

Det var strax innan jul som Hamas valde att inte förlänga vapenvilan som då rått i sex månader. Israeliska trupper har nu radat upp sig på gränsen till Gazaremsan och samtidigt sägs Hamas militära organisation förskansa sig i tunnlar och underjordiska skyddsrum.

En närmast enad omvärld har fördömt våldsamheterna från båda sidor och ställt krav på att förhandlingarna återupptas.

När mörkret föll spred sig ett tillfälligt lugn runt om på Gazaremsan. Men sent i går kväll hördes nya explosioner. Under stora delar av dagen hade elektriciteten inte fungerat. De som fått tillbaka den kunde på radio­nyheterna höra att nya israeliska attacker är att vänta.

Och att Hamas tänker slå tillbaka – varje gång.

Konflikten om landet började på 1940-talet

1947 FN beslutar om en delning av det dåvarande mandatområdet Palestina och därefter bildas staten Israel.

1948-49 Det arabisk-israeliska kriget där Israel tar 40 procent av det palestinska territoriet.

1967 Gaza och Västbanken ockuperas av Israel i samband med sexdagarskriget.

1987 Det första palestinska upproret, intifadan, inleds.

1993 Osloavtalet är början på en fredsprocess som gör att en palestinsk myndighet kan bildas.

2000 Den andra intifadan inleds.

2005 Israel drar sig tillbaka från Gaza.

2006 Hamas bildar regering efter att ha fått egen majoritet i parlamentsvalet.

2007 Efter interna strider med al-Fatah tar Hamas kontrollen över hela Gaza med våld.

ANNONS