Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Vanliga värktabletter kan skada ditt barn

Publicerad 2014-07-10

Barnläkarna: Receptbelägg paracetamol nu

Sämre minne, ADHD-symptom och i värsta fall livsfarliga leverskador.

Nu varnar läkare för att ge värktabletter med paracetamol till barn.

– Den bistra sanningen i dag är att vi inte vet hur säkert paracetamol är, skriver två barnläkare på Aftonbladet Debatt.

Paracetamol säljs bland annat under varumärkena Alvedon och Panodil, och är ett av landets allra mest använda läkemedel.

Och användningen stiger. Mellan åren 2012 och 2103 ökade försäljningen av paracetamol utanför apotek med runt 20 procent, räknat i dagliga doser.

I torsdagens Aftonbladet varnar barnläkarna Salomon Schulman och Tomas Sveger för att det vanligt förekommande läkemedlet kan skada barn.

– Paracetamol anses säkert. Det säljs ju receptfritt. Man kan till och med få tag på det i närmaste jourbutik eller bensinmack, skriver de båda läkarna.

Men de höjer samtidigt ett varningens finger.

"Finns inga belägg"

En studie på 64 000 danska graviditeter, barn och mammor visar att paracetamol kan ge upphov till beteendeproblem och ADHD-liknande symptom, skriver läkarna.

Enligt Läkemedelsverket är paracetamol säkert att använda i rätt dosering, för både barn och vuxna.

– Det finns inga som helst belägg i studien för att paracetamol skulle vara farligt för barn. Den danska studien gällde långtidsanvändning under graviditet som påverkar fostret, säger Mårten Forrest, pressansvarig på Läkemedelsverket.

Han påpekar också att studien ingår i en stor undersökning om värktabletter och graviditet som Europeiska läkemedelsmyndigheten gör. Den är färdig först till hösten.

"Receptbelägg omedelbart"

Barnläkarna Salomon Schulman och Tomas Sveger vill att alla läkemedel med paracetamol ska receptbeläggas omedelbart.

Mårten Forrest vid Läkemedelsverket håller inte med.

– Det går inte att kräva recept. Paracetamol är ett av de mest väldokumenterade läkemedlen vi har, säger han.

Om man receptbelägger paracetamol så kommer användningen av andra läkemedel som ibuprofen, som finns i Ipren, att öka. Och de har ännu större riskfaktorer, menar Mårten Forrest.

– Alternativet är att receptbelägga alla värktabletter, men då har man gjort människan en otjänst. Det finns inte på kartan, säger Mårten Forrest.

Har minskat förpackningarna

År 2009 blev förpackningarna med paracetamol-läkemedel mindre. Från 30 tabletter går de nu bara att köpa 20 åt gången.

– Vi ville minska tillgången hemma i kylskåpet hos folk. Man hade sett att det gav positiva effekter i Storbritannien, säger Mårten Forrest.