Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Här är löftena de inte kan uppfylla

Publicerad 2014-10-22

Både S och MP får stryka på foten i budgeten: ’Allt finns naturligtvis inte med från 1 januari’

BLIR ALDRIG SOM MAN TÄNKT SIG S- och MP-regeringen har tvingats pussla med vallöften och pengar för att få ihop budgeten. Flera av respektive partiers förslag före valet har fått läggas på hyllan eller omarbetas för att budgeten ska ha en chans att gå igenom i riksdagen.

I morgon bitti presenterar den nya regeringen sin ­första budget.

Löften som MP och S gick till val på har fått ­stryka på foten.

– Allt som fanns med i vårt valmanifest finns ­naturligtvis inte med från den 1 januari 2015, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

De senaste veckorna har utspelen duggat tätt från ­regeringen men även från Vänsterpartiet, som också varit med i förhandlingarna. Det beror på att S/MP-­regeringen behöver stöd av V för att få igenom budgeten i riksdagen.

Både S och MP gick till val var för sig. Redan nu står det klart att båda partierna har fått lägga flera krav, som de drev i valrörelsen, åt ­sidan.

En orsak är att regeringen styr i minoritet och ­behöver stöd i riksdagen för att få igenom sina förslag.

Slopade kravet

Under valrörelsen var S-ledningen mycket kritiska till Alliansens halverade restaurangmoms. Den sänkta ”krogmomsen” var ett bidrag rakt ner i ägarnas fickor - i stället för en satsning på jobb och välfärd. Men när väl budgetförhandlingarna med MP inleddes slopade S kravet direkt.

Innan valet krävde S ­också att företag skulle ­slippa att betala för den ­andra sjuklöneveckan för sina ­anställda. Men även det kravet är borta.

– Allt som fanns med i vårt valmanifest finns ­naturligtvis inte med från första januari 2015, säger Magdalena Andersson.

Men även de gröna har fått ge sig i flera frågor, bland annat föräldraförsäkringen. I sitt valmanifest krävde MP en tredelad försäkring. Men partiet får nu nöja sig med en tredje ”pappamånad”, som införs den 1 januari 2016.

”En bred förankring”

– Det är viktigt att vi försöker få en bred förankring i riksdagen och det tror vi att vi kan få för den här ­reformen. Vi får utvärdera efter hand, blir effekten ­inte tillräckligt stor får vi ta ­ytterligare steg, säger ­finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

I sin senaste skuggbudget krävde också MP högre miljö­skatter.

– Vi har tagit stora steg framåt redan både när det gäller viktiga miljöreformer men också för att använda miljöskatter för att styra mot mindre utsläpp och att ge intäkter. Vi ser det här långsiktigt, det kommer finnas möjligheter att genomföra ytterligare reformer, säger Bolund.

Flera andra frågor har rönt uppmärksamhet den senaste tiden, bland annat framtiden för Bromma flygplats. Stefan Löfven har tidigare sagt att den blir kvar. Men den nya rödgrönrosa majoriteten i Stockholm ser gärna att flygplatsen stängs år 2022.

Satsningen på infra­struktur, Förbifart Stockholm, är en rejäl konflikt­fråga mellan S och MP. De gröna vill inte ha den, S har sagt att den ska byggas. ­Nyligen beslutades att ­bygget tar paus.

SOCIALDEMOKRATERNA

Andra sjuklöneveckan skulle skrotas, till en kostnad av 1,5 miljarder årligen. Nu går S i stället fram med Alliansens förslag om ett högkostnadsskydd som riktas mot små­företag. Det beräknas kosta 360 miljoner.

Inkomstskatten skulle trappas av från löner på 60 000 kronor per månad. I stället höjs nu skatten för inkomster över 50 000 kronor.

Snuset skulle beskattas lägre än cigaretter, enligt tidigare S-förslag. Nu blir det tvärtom. Skatten på cigaretter och röktobak höjs med sex procent och snusskatten med tolv procent.

Alliansens halverade restau- rangmoms skulle återställas till 2011 års nivå och ge fem miljarder i ökade inkomster. Efter budget- ­förhandlingar blir den dock kvar som i dag.

MILJÖPARTIET

Krävde i sitt valmanifest en tredelad ­föräldraförsäkring. Nu har MP gått med på ett mindre steg, med en tredje pappamånad från 2016.

I sin senaste skuggbudget krävde MP fler höjningar av miljöskatter än vad som nu blir fallet.

Dessutom krävde MP högre höjningar av lärarlönerna än vad det nu ser ut att bli.

Inkomstskatten skulle trappas av från ­löner på 40 000 kronor per månad. I stället höjs nu skatten för inkomster över 50 000 kronor.