Förstoringsglas hittat i yttre rymden

Publicerad 2014-08-03

Den nya galaxen som Nasa upptäckt fungerar som ett förstoringsglas bakåt i rymden (till vänster). Den är 9,6 miljarder år gammal och tillhör galaxklustret IRC 0218.

Nasa har upptäckt en galax långt borta som en har en unik kunskap – den är ett kosmiskt förstoringsglas bakåt i tiden. Det extrema avståndet till galaxen kan göra upptäckten banbrytande.

Ja, och vad är då ett kosmiskt förstoringsglas?  I detta fallet handlar det om en gigantisk galax som Nasa har upptäckt i yttre rymden. Den ligger så långt bort att ljuset som den ger från sig är över 9,6 miljarder år gammalt. På grund av sin enorma storlek kan galaxen böja ljus. Det gör att den förstorar allt ljus som kommer runt galaxen, lätt förklarat som ett förstoringsglas.

– Tänk dig att du håller ett förstoringsglas på en arms längd och tittar genom det, då är chansen att du kan se förstorade föremål mycket stor, säger Nasas ledande forskare Kim-By Tran till Nasas hemsida.

Äldsta fyndet

Gravitationslinser i sig är inget nytt men det som gör den här upptäckten speciell är att den är så långt ifrån jorden. Nasa skriver i sin rapport att man ”oväntat hittat den galax som längst bort från jorden som fungerar som ett kosmiskt förstoringsglas”.

– Nu kan vi lära oss om mörk materia i galaxer som är extremt gamla, säger Kenneth Wong, en av forskarna bakom upptäckten.

Det nyupptäckta förstoringsglaset i yttre rymden är på många sätt en stor upptäckt. Galaxens totala massa är 180 miljarder gånger större än vår sol. Enligt Nasa har den vuxit sig så stor genom att suga upp andra galaxer och stjärnor.

Nasa på hugget

När vi ändå är i yttre rymden ta en titt på Nasas roliga twittersvar till skådespelaren William Shatner, mest känd som Captain Kirk i serien och filmerna om Star Trek. Konversationen ser du här under.