Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Det är omöjligt att Putins parti inte vinner valet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-30

Läs chattet med aftonbladet.se:s Rysslands-expert Johanna Melén

Johanna Melén säger: Hej! Jag ser med spänning fram emot era frågor om valet på söndag och om den demokratiska situationen i Ryssland.
Leif säger: Vilken fråga är den viktigaste i det ryska parlamentsvalet?
Johanna Melén säger: Det ryska parlamentsvalet skiljer sig ganska mycket från val som vi är vana vid. Inför valet är det inte i första hand politiska frågor som har diskuterats. I första hand är valet en slags omröstning för eller emot president Putin. För första gången ställer han själv upp i parlamentsvalet som nummer ett på partiet Enade Rysslands lista. Framförallt är det Putin som har diskuterats inför valet. På Enade Rysslands valmöten har det talats mycket om vikten av att behålla stabiliteten i landet som byggts upp under Putin och fortsätta på den inslagna kursen.
Henke35 säger: Vad har Putin betytt för Ryssland?
Johanna Melén säger: Han har framförallt betytt en stabilare ekonomi och bättre levnadsvillkor för många ryssar. Dessutom har han gett ryssarna tillbaka en del av sitt självförtroende gentemot omvärlden. Många minns fortfarande kaoset under Jeltsins tid vid makten på 90-talet, med valutakris och utbredd kriminalitet. Människor förlorade sina besparingar och lönerna betalades inte ut. Så är det inte längre.
Rick säger: Hur många procent av befolkningen i ryssland har jobb?
Johanna Melén säger: Arbetslösheten ligger på runt sju procent av den arbetsföra befolkningen.
Anonym säger: Varför skall jag som svensk, Bry mig det minsta lilla om vad som händer i ryssland? Vi har ett eget land att bry oss om
Johanna Melén säger: Det är jätteviktigt att bry sig om Ryssland! Det tar knappt två timmar att flyga från Stockholm till Moskva. Det är vårt grannland som vi i alla tider har haft mycket att göra med. Att Ryssland utvecklas på ett demokratiskt sätt är viktigt för hela världen, inte minst för oss som finns så nära. Att vi bryr oss om vad som händer i Ryssland är också viktigt för bland annat oppositionen i Ryssland som i dag har svårt att göra sina röster hörda. Ryssland är beroende av goda relationer till omvärlden och då måste de lyssna på den kritik som finns i bland annat Europa mot demokratiska brister. Dessutom är Ryssland ett fantastiskt intressant och spännande land som är väl värt att lära känna bättre.
Siri säger: Finns det någon möjlighet att Putin INTE vinner valet?
Johanna Melén säger: Det finns ingen möjlighet att partiet som Putin ställer upp för, Enade Ryssland, inte skulle vinna valet. I den sista opinionsmätningen som gjordes fick partiet 55,6 procent av rösterna. Närmast bakom kom Kommunistpartiet med 5,8 procent.
Dumas säger: På vilket sätt påverkar parlamentsvalet nästa års presidentval?
Johanna Melén säger: Att det går bra för Enade Ryssland, som stöds av Putin, betyder också goda möjligheter för den kandidat som Putin kommer att lansera som sin efterträdare. Den som har Putins stöd får också folkets stöd. Sedan finns det de som spekulerar i att Putin kommer att avgå som president redan i december, för att sedan själv kunna ställa upp i presidentvalet i mars. Han har också sagt att han kan tänka sig att bli premiärminister. Som sådan kommer han förmodligen ha stort inflytande över en kommande president.
Alex säger: Är den ryska valprocessen verkligen demokratisk? Har bland annat hört att observatörer hindras från att bevaka dumavalet.
Johanna Melén säger: I förra valet för fyra år sedan fick OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa skicka 400 valobservatörer till Ryssland. I år får bara 70 komma. Ryssland menar att landet diskrimineras eftersom inte alls lika många observatörer skickas till andra länder. Sedan förekommer uppgifter om att bland annat studenter mer eller mindre tvingats att rösta på Putins parti. Putin och Enade Ryssland får oerhört stort utrymme i främst tv:s valbevakning och oppositionen har mycket små möjligheter att komma till tals. Demonstrationer och valmöten arrangerade av oppositionen har också haft problem med att få tillstånd och det förekommer ofta gripanden i samband med deras möten.
Birgitta säger: Hur rapporterar de ryska medierna om valet?
Johanna Melén säger: Rysk tv, som till stor del är statsägd, är mycket Putinfixerad och ägnar mycket lite tid åt den lilla opposition som finns. De nyheter som handlar om Putin och hans parti är dessutom sällan negativa. Ibland tas viktiga händelser inte alls upp. Efter förra helgens demonstrationer i Moskva och Sankt Petersburg nämndes bland annat inte att gripanden skedde. Tidningar och radio rapporterar mer objektivt och lyfter fram även oppositionen och deras företrädare.
Johan säger: Finns det någon som skulle kunna ta över efter Putin? Vem skulle det i så fall vara och varför?
Johanna Melén säger: Under lång tid har Dimitrij Medvedev och Sergej Ivanov lyfts fram som tänkbara kandidater. De är i dag båda vice premiärministrar. Men efter att Putin tidigare i höstas ombildade regeringen och gjorde Viktor Zubkov till premiärminister är man inte längre lika säker. Det är möjligt att han kommer att lanseras av Putin - och i så fall bli en svag president som styrs av andra bakom kulisserna. Den 23 december kommer samtliga presidentkandidater att tillkännages.
Patrik Olund säger: Jag bor i Ryssland sedan nagra ar tillbaks och jag tycker att Putin har gjort ett bra arbete. Hur ar forhallandet mellan Sverige och Ryssland nu?
Johanna Melén säger: Jag tror att de är ganska goda. Men Sverige har fått kritik för att man ifrågasatt demokratiska brister. Å andra sidan finns gott om handelsförbindelser mellan länderna och jag tror att alla helst av allt vill att samarbetet ska fungera bra.
Siri säger: Hur ful fisk är Putin egentligen?
Johanna Melén säger: En del hyllar honom som hjälten som fört Ryssland in på en stabil väg och stärkt landets självförtroende. Andra utmålar honom som en mördare genom att hävda att han beordrade mordet på ex-agenten Litvinenko i London förra året. Många för fram att han mycket styrs av sin bakgrund inom säkerhetstjänsten KGB och FSB och att synsättet därifrån fortfarande lever kvar i hans sätt att styra landet. Jag tror att han i grunden månar om Ryssland och vill att människorna där ska ha ett så bra liv som möjligt.
Moderator säger: Nu kommer sista frågan.
Southpaw säger: Är Rysslandsskräcken på gång att göra ett återtåg?
Johanna Melén säger: Det verkar så ibland när man hör debatten. Efter Putins USA-kritiska tal i München tidigare i år började många tala om ett nytt kallt krig och om ett Ryssland som spänner musklerna. Men å andra sidan är Ryssland beroende av goda relationer till övriga världen så jag tror inte att faran är så överhängande.
Johanna Melén säger: Det var roligt att svara på era frågor. Vsego dobrogo.

aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln