JK: "Norgevisan är satir"

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-10

Tyvärr lillebror, Magnus Ugglas Norgevisa var satir – inte hets mot folkgrupp.

Det har JK kommit fram till.

Justitiekanslern (JK) kommer inte att inleda någon förundersökning mot SVT efter inslaget under Idrottsgalan – det handlade bara om satir. JK konstaterar att Norgevisan uppenbarligen är avsedd att utgöra satir. ”I satirens natur ligger att dess uttryck ibland kan vara stötande,” skriver JK bland annat i avslagsbeslutet.

Sura norrmän

Magnus Uggla framförde Norgevisan omgiven av bystiga blondiner med knästrumpor och lusekoftor. Innehållet handlade om att Norge är ett ruttet land och anspelningar på att norrmän är sälklubbare. Norrmän i både Sverige och Norge surnade till ordentligt efter Sveriges ”övertramp” som de menade var hets mot folkgrupp och anmälde SVT till JK.

"Inga kommentarer"

Norske författaren Severin Meiland rasade hemma i Norge när Aftonbladet talade med honom.

– Jag har JK-anmält Magnus Uggla och Idrottsgalan för hets mot folkgrupp. Detta var ju inte roligt alls utan bara trams, sa han. Att Norge delade ut den första dagsedeln genom ”Björn Lind Blues” hade varenda norrman glömt bort. På en presskonferens inför säsongen framförde det norska sprintlaget en förnedrade visa om de svenska sprintåkarna som handlade om att Björn Lind var slut och att Thobias Fredriksson fet. Sången filmades och lades ut på youtube.

Efter JK:s avslag är anmälarna nedslagna – och förtegna.

– Jag har inga kommentarer alls till beslutet. Det är inget jag vill ska komma fram i media, säger en kvinna som JK-anmälde SVT till Aftonbladet.