Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Sandra ska kämpa mot talibanerna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-20

Snart reser hon till Afghanistan: Ingen kan stoppa mig

Hon är inte rädd Sandra Nordin och hennes kollegor pratar ofta om riskerna med att åka till Afghanistan. Men hon är inte rädd. ”Jag är tränad för det”, säger hon.

KUNGSÄNGEN. Varför är en ung svensk beredd att offra sitt liv i ett krig på andra sidan jorden?

Menige Sandra Nordin, som om några veckor åker till Afghanistan för sex månaders tjänstgöring, har en bestämd uppfattning på den punkten.

I slutet av november åker Sandra Nordin till Afghanistan. ”Det här är ett uppdrag som ger mig erfarenhet för livet”, säger hon.

Nej, det handlar inte om att hon tror att just hennes närvaro skulle ha någon betydelse, men låt oss återkomma till det.

I slutet av november reser FS 20, drygt 500 soldater, till Afghanistan för att avlösa den nuvarande svenska styrkan.

De har rekryterats av Regementet P7 i Skåne och tränat sedan i slutet på augusti på för att fullgöra den allt annat än ofarliga uppgiften.

”Ser fram emot att åka”

Sandra Nordin, 22, från Varberg ska i sex månader arbeta som chaufför.

Hennes föräldrar är givetvis oroliga. Så även vännerna.

– Men de varken vill eller kan stoppa mig. De har stöttat mig. Jag ser fram emot att åka. Det här är ett uppdrag som ger mig erfarenheter och vänner för livet.

Förstår en del kritik

Vi sitter i mässen på Livgardet utanför Stockholm. Mörka skinnfåtöljer, på väggarna oljemålningar på gamla generaler och majorer.

Sandra Nordin är försiktig när hon väljer sina ord. Vill egentligen inte ha en uppfattning om det är rätt eller fel att Sverige deltar i detta krig, påpekar att det är politikernas sak att avgöra.

– Men jag hade aldrig kunnat åka om jag var emot den svenska närvaron.

Hon säger att hon i någon mån förstår kritiken mot kriget.

– Men en hel del av invändningarna är okunniga.

Tanken är att afghanerna en dag själva ska kunna styra sitt land. Det lär dock dröja.

Vill testa vad hon går för

De sista veckornas förberedelser handlar mycket om att träna på de farliga situationer som kan uppstå. Hemmagjorda vägbomber, eldöverfall.

Sandra Nordin vill testa vad hon går för. Det var därför hon gjorde lumpen. Hon hade redan då tankar om utlandstjänstgöring.

Muckade i slutet på 2008. Var en av drygt 5 000 unga män och kvinnor som sökte till Afghanistanstyrkan för ett år sedan.

Stridsövningar och utbildningen till chaufför har varvats med studier om Afghanistans kultur och historia.

Drömmen: Bli polis

Med utlandstillägg kommer hon tjäna nästan 40 000 i månaden. En lön inte många 22-åringar kommer upp i. Men det här handlar inte om pengar.

– Jag drömmer om att bli polis.

Visst pratar hon och hennes kollegor om riskerna. Inte minst när svenska soldater dödas. Men hon är inte rädd.

Soldaterna ombeds fylla i ett dokument om sin sista vilja. För de anhörigas skull. Det är frivilligt, men Sandra Nordin tänker göra det.

– Jag vet att jag kan hamna i strider. Det är ingenting jag önskar mig, men jag är tränad för det och ligger inte sömnlös om nätterna.