Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

MP inför bäst före-datum på språkrör

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-16

Wetterstrand/Eriksson ryker efter valet – det kan stå partiet dyrt

SKÖVDE. Det här blir Maria Wetterstrands näst sista kongress. Året efter valet åker hon och Peter Eriksson ut.

Nu inför Miljöpartiet ett bäst före-datum för språkrören.

Det kan stå partiet dyrt.

En miljöpartist får inte sitta i riksdagen längre än tolv år och i partistyrelsen åker man ut efter nio. Men för språkrören har det inte funnits några tydliga regler.

Nu blir det ändring på det. På Miljöpartiets kongress i Skövde i helgen väntas ombuden slå fast att språkrören får sitta maximalt nio år – vilket tidigare har varit den inofficiella maxgränsen.

Tuff uppgift

Det innebär att Maria Wetterstrand och Peter Eriksson måste avgå 2011 – ett år efter valet.

– Någon gräns måste vi ha och många tycker att nio år är bra. Man kan inte sitta hur länge som helst på samma uppdrag. Vi har ju trots allt längre mandat-

perioder än de amerikanska presidenterna som får sitta i åtta år, säger Maria Wetterstrand.

Men att avsätta språkrören året efter valet är inte okomplicerat. Skulle de rödgröna vinna valet, och Wetterstrand och Eriksson få ministerposter, får efterträdarna en tuff uppgift att hävda sig, enligt Jenny Madestam, statsvetare som doktorerar om partiledskap:

– Det kommer att bli svårt. Det blir väldigt viktigt att det är en person som kan lysa av egen kraft, säger hon.

Strategiskt dåligt

– Ur ett rent strategiskt perspektiv är det dåligt att byta när man har språkrör som jobbat sig in hos väljare och media. Men de ideologiska idealen är väldigt viktiga för Miljöpartiets gräsrötter och här visar man att ideal är viktigare än att tänka taktiskt.

Inför kongressen skrev flera miljöpartister gemensamt en motion där de i stället ville se en tolvårsgräns, just för att undvika några av de problem Jenny Madestam tar upp. Men enligt Maria Wetterstrand är det inte aktuellt att förlänga språkrörstiden:

– Det skulle ge helt fel signaler, som att man skulle kunna sitta och förlänga sin egen mandatperiod. Det är inte rimligt.

ANNONS