Sverige hoppas på nödstopp för torsken
Publicerad 2019-06-18
EU-länderna nappar på förslaget om nya fiskeregler som bland annat kan ge stöd till större fartyg.
Sveriges nej är förgäves – samtidigt som regeringen i alla fall hoppas på nödstopp för torsken i Östersjön.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lyckades inte få sina kollegor att ändra sig när unionens fiskeministrar samlades för att ena sig om huvuddelen av den så kallade fiskefonden för åren fram till 2027.
– Vi är väldigt bekymrade över att man gör förändringar som gör att man kan använda mer pengar till att öka kapaciteten. Det innebär att man får möjlighet att öka överfiskningen helt enkelt, i ett läge där vi i stället borde jobba tvärtom och ha ett mer hållbart fiske, sade Nilsson redan före tisdagens möte i Luxemburg.
Även EU:s fiskekommissionär Karmenu Vella är skeptisk.
– Det finns inget berättigande i att lägga skattebetalarnas pengar på nya fiskefartyg. Olyckligtvis skulle den här kompromisstexten leda till ett stödberoende som inte kan berättigas med ekonomiska argument, sade Vella inne på mötet.
Godkänt ändå
Det räckte ändå inte för att hindra flera av EU:s största fiskeländer, som Frankrike, Italien och Spanien, att ge tummen upp till de föreslagna förändringarna.
– Det här är positiva åtgärder som inte är till för att öka kapaciteten. Men hållbarhet innebär att vi måste stödja behoven för fiskarna i våra kustsamhällen, sade exempelvis spanske fiske- och jordbruksministern Luis Planas.
Frågan går nu vidare till slutliga kompromissförhandlingar med EU-parlamentet. Om det kan få resultatet att hamna mer åt Sveriges håll återstår att se.
– Jag kan inte uttala mig om parlamentet, men däremot kan jag konstatera att vi ändå har en snarlik position som EU-kommissionen och det känns väldigt bra, säger Nilsson efter mötet.
De nya reglerna är tänkta att börja gälla i och med att EU:s nästa långtidsbudget träder i kraft från år 2021.
Östersjötorsk
Vid tisdagens fiskeministermöte diskuterades även det akuta läget för torsken i Östersjön. Regeringen vill att kvoten nästa år sätts till noll och hoppas att EU-kommissionen redan inom kort kan ge order om fiskestopp för torsk i östra Östersjön.
– Det finns en stor samsyn kring att ICES-rapporten är väldigt alarmerande. Min bedömning är att det kommer att komma nödåtgärder, säger Jennie Nilsson i Luxemburg.