Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Politiker mordhotad efter vindkraftskaoset i Söderhamn

Publicerad 2022-08-01

SÖDERHAMN. Kaos, konflikt och mordhot – allt på grund av en vindkraftsparks vara eller icke-vara.

Vindkraften splittrar kommuner i hela landet, men i Söderhamn har frågan blivit kraftigt infekterad.

– Det som pågår är som en fars, men det är inte ens roligt, säger satirikern och Söderhamnsbon Göran Gabrielsson, 59.

Företaget WPD har gjort ett montage över hur vindkraftsverken på Storgrundet utanför Söderhamn kan komma att se ut ur den vinkel som man ser från ”punsch-klippan”.

En ö heter Midsommar, en annan heter Pingst.

Göran Gabrielsson, 59, kan namnet på varenda kobbe när han kör båt ut till sin barndoms paradis. Men det finns en ö som ligger honom närmst om hjärtat – Enskär.

– Jag är pragmatisk och inser att vi måste göra avkall på vissa saker, men det här? Kalla mig naturens advokat, om ni så vill.

Stigar vars grus har härdat generationer av barfota-fötter på somrarna leder till ”punsch-klippan”, en höjd med en utsikt över Bottenhavet.

Doften av tång och tall slår till när Göran slår sig ner för att titta ut över den orörda horisonten. Till vardags jobbar han som satiriker och skådespelare, men under pandemin har bristen på jobb gjort att han kunnat sitta extra mycket på just denna plats.

Men snart kan horisonten komma och brytas av 51 stycken vindkraftsverk, bara några kilometer ut.

– Många säger ”det är bara lite utsikt”. Det är inte så bara! Det kommer bli ”industri-kusten” i stället för Jungfrukusten. Då kan man ju lika gärna åka ner till industrihamnen i Stockholm, säger han.

Göran Gabrielsson kommer till ”punsch-klippan” på Enskär när han behöver återhämtning och ro.

”En vinglig process”

Två vindkraftsparker är projekterade utanför Söderhamns kust, Storgrundet och Gretas klackar 2.

I år ska Söderhamnsborna rösta om vindkraftsfrågan – inte bara en utan två gånger – ett folkinitiativ som kommunen sa ja till i vintras. Den ena omröstningen rör vindkraftsutbygge innanför kommunens territorialvatten generellt, och den andra vindkraften på Storgrundet specifikt.

– Det har varit en vinglig process, och det känner jag är det tråkiga. Jag önskar att jag hade drivit processen på ett annorlunda sätt, säger John-Erik Jansson, (C) kommunstyrelsens ordförande.

”Det är så mycket känslor i det här, så det är väldigt svårt för opolitiska tjänstemän att ställning”, säger kommunstyrelsens ordförande John-Erik Jansson.

Det som har hänt i kommunhuset i Söderhamn kräver sin förklaring.

I november röstade Centerpartiet i kommunen ja till att kommunen skulle bygga ut vindkraften på Storgrundet, för att sedan rösta nej bara någon månad senare. Nu inväntar man resultatet från folkomröstningen.

Otydligheten har gjort att lokala politiker till och med lämnat partiet.

– Jag önskar att jag lyft frågan snabbare och hållit tråden. Processen har varit onödigt lång, säger John-Erik Jansson.

Men trots att kommunens invånare faktiskt ska få säga sitt i frågan kan parken på Storgrundet komma att byggas ändå. Företaget WPD har ett giltigt tillstånd sedan 2007, som gäller fram till 2026 – oavsett resultatet i omröstningen.

– Vi som kommun kan inte säga: Det här med energiomställningen får någon annan göra. Vi måste också ta vårt ansvar i det hela, och vi har, i politisk enighet, pekat ut två platser som fungerar för detta i vår översiktsplan.

Mordhotet: ”Ditt liv är i omedelbar fara”

Men det har inte bara varit rörigt i Söderhamn – också tonläget har varit uppskruvat. En dag i vintras delade Hans Jonsson, Centerpartiets ordförande i Gävleborg, ett inlägg om att han var positiv till utvecklingen i vindkraftsfrågan.

Det dröjde inte många minuter innan hotet dök upp på skärmen.

”Jag hoppas att du bara råkade copypastea en faksimil i en artikel och inte på allvar menar att du vågar stå upp för dylikt tankesätt. För om det är det sistnämnda alternativet så är ditt liv i omedelbar fara. Lite som en upplysning bara.”

– Det är klart att man blir lite fundersam. Alla brott börjar ju med någonting litet. Kan man göra det lilla och komma förbi, och då undrar man ju vad människan skulle kunna vara kapabel till.

”Hot mot politiker är ju allvarligt, det blir ju ett hot mot den demokratiska debatten och diskussionen”, säger Hans Jonsson.

Hotet polisanmäldes, men utredningen lades ner i brist på bevis. Men alla Aftonbladet pratar med i Söderhamn menar att debatten har varit väldigt hård.

– I Söderhamn har det tidigare varit vargfrågan och invandringen som fått folk att bli ovänner. Men vindkraften har kommit upp på samma nivå, säger Magnus Svensson, som också är regionråd i Söderhamn.

Vill inte kallas ”Nimby”

Söderhamnsbon Sara Bodlund, 48, tror att det hårda tonläget beror på att det gått lite för fort fram.

– Jag tror att man inte vet vad man säger ja eller nej till, man har inte rätt ingångar. Det blir lätt infekterat då.

Själv är hon också emot vindkraftsparken, eftersom hon vill att man ska bevara naturreservatet som det är. 

– Det är så lätt att man blir kallad en ”Nimby”, alltså någon som säger ”Not in my backyard”. Men det handlar inte om det, det handlar om att framtidens generationer ska kunna få uppleva ett orört Storjungfrun, Jungfrukustens pärla, med dess unika läge.

Om vindkraften etableras kommer kommunen få pengar genom ett avtal, pengar som kommunstyrelsen vill använda för utvecklingssatsningar i lokalsamhället och skärgården, menar John-Erik Jansson. Men det är inga plåster på Saras sår. 

– Inte för mig, inte i mina tankar. Det handlar om någonting mycket större, det finns många platser i Sverige där naturens värde ska få stå för sig själva.

Överallt är någons magiska plats. Någon kommer alltid få sitt paradis förstört. På frågan om var man ska placera vindkraft tycker både Göran och Sara att man ska ta hänsyn till det.

– Placera dem längre ut till havs, så de inte syns lika mycket. Minst 50 kilometer ut, där de stör så lite som möjligt, säger Göran Gabrielsson.

”Människor kommer i kläm”

Om både vindkraftsparken på Storgrundet och Gretas klackar 2 hade genomförts hade det gett uppskattningsvis fem-sex terrawatt-timmar per år, enligt John-Erik Jansson. Det skulle motsvara hushållsel till över en miljon hem under ett år.

– Det är inte massa småduttar vi pratar om här, utan det är en betydande mängd ren och bra energi  som går rakt in i systemet, säger han.

För några decennier sedan började Söderhamn marknadsföra sig som en ”skärgårdskommun”, för att göra reklam för sin vackra skärgård med naturreservat. Nu menar vindkraftsmotståndare att kommunen gör våld på det man utlovat.

– Någonstans måste man göra uppoffringar, då kommer enskilda människor i kläm i vissa situationer. Så är det med all samhällsutveckling, oavsett om det är järnvägsutbygge eller vindkraftsverk. Och det är inte roligt såklart.

Söderhamns kommunhus.