Lägre risk för brutna ben för äldre i rullstol
Publicerad 2023-02-15
För äldre personer som använder rullstol är risken rejält mindre att drabbas av benbrott. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.
– Vi blev förvånade över resultaten som ger lugnande besked, säger Mattias Lorentzon, en av forskarna bakom studien.
Den som inte belastar kroppen och sina muskler har en ökad risk för benskörhet, osteoporos. Det i sin tur kan göra att man lättare får frakturer vid till exempel ett fall. Därför har det funnits en misstanke om att personer som använder rullstol skulle ha en ökad risk att bryta olika ben i kroppen.
Men det tycks alltså inte stämma enligt ny forskning med svenska deltagare.
– Vi blev förvånade över resultaten som ger lugnande besked till äldre som behöver använda rullstol, säger Mattias Lorentzon och studiens huvudförfattare.
Han är överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och professor i geriatrik. I sitt jobb får han ofta frågan från både kollegor och patienter om riskerna med att en äldre person som av någon anledning har svårt att röra sig, börjar använda rullstol.
Färre fall med rullstol
Tillsammans med forskarkollegor, har han analyserat data om över 55 000 individer över 65 år i Sverige som använder rullstol och lika många som inte gör det. Därefter har de jämfört hur många i de båda grupperna som drabbats av frakturer under en tidsperiod.
Enligt resultaten, som publiceras i Jama Netwok Open, var risken att drabbas av fraktur i höft, ryggrad, över- eller underarm omkring hälften bland rullstolsanvändare jämfört med dem som inte använde rullstol. Forskarna konstaterar också att risken att ramla var högre bland äldre som inte använde rullstol, och de tror därför att fallen förklarar en stor del av frakturerna.
Framför allt blev detta tydligt bland personer som var 80 år och äldre men skillnaden sågs i alla åldersgrupper och var oberoende av varför personerna använde rullstol.
Mer mobil med hjul
– Det finns många fördelar med rullstol, man får en ökad mobilitet och man kan komma ut mer, vilket ofta förbättrar livskvaliteten hos dem med funktionsnedsättning. Man ska inte göra människor rädda i onödan för att hamna i rullstol för skelettets skull, säger Mattias Lorentzon.
Det finns dock andra möjliga negativa konsekvenser med rullstolsanvändning så som försämrad hälsa vad gäller hjärt-kärlsjukdom och blocksockerreglering.
Även om det utifrån studien inte säkert går att säga att det är just användning av rullstol som lett till färre frakturer, skriver forskarna att det kan vara värt att tänka på i de fall när äldre kan behöva börja använda rullstol för att förflytta sig.