Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Räddningstjänst: 76 släktingar dödade i anfall

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2023-12-23

Rök efter en explosion på Gazaremsan under fredagen.

I ett enskilt israeliskt flyganfall på fredagen dödades 76 släktingar, varav en FN-arbetare, enligt räddningstjänsten på Hamaskontrollerade Gaza.

FN:s generalsekreterare säger att rekordmånga FN-medarbetare dödats i kriget mellan Israel och Hamas.

På fredagen dödades 76 personer i en och samma släkt i ett enskilt israeliskt flyganfall, uppger Mahmoud Bassal vid Gazas civilförsvar till AP. En lista han försett nyhetsbyrån med innehåller 16 familjeöverhuvuden i al-Mughrab-släkten. Attacken var en av de dödligaste hittills i kriget, som inleddes efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober.

Några av dem som dödades i flyganfallet var FN-arbetaren Issam al-Mughrabi, hans fru och fem barn.

FN:s utvecklingsprogram UNDP bekräftar på X (tidigare Twitter) dödsfallet och beskriver honom som en älskad kollega.

”FN och civila är inte mål”, skriver organet.

”Massiva hinder”

136 FN-medarbetare har hittills dödats under de 75 dagar som kriget mellan Israel och Hamas har pågått, skriver FN:s generalsekreterare António Guterres. Enligt honom är det i en omfattning av aldrig tidigare skådat slag i FN:s historia.

Trots en resolution som antogs av FN:s säkerhetsråd på fredagskvällen för att möjliggöra mer hjälp till Gazaremsan fortsätter Israels attacker under lördagen.

Resolutionen innehöll ingen uppmaning till eldupphör, men uppmaningar till alla inblandade att omedelbart se till att humanitär hjälp släpps in i stor skala. USA och Ryssland, som båda har vetorätt, avstod från att rösta.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter attackerades flera städer både före och efter att resolutionen antagits.

”Sättet som Israel bedriver sin offensiv orsakar massiva hinder för att distribuera humanitär hjälp i Gaza”, skriver António Guterres på X natten till lördagen.

18 döda

I en attack mot flyktinglägret Nuseirat under natten mot lördagen i centrala Gaza dödades minst 18 personer, uppger palestinska medier, enligt BBC. Människor i närliggande lägret Bureij uppmanades att röra sig söderut.

Israels militär uppger på lördagsmorgonen på X (tidigare Twitter) att man skjutit i en avledande manöver, och lurat ”dussintals terrorister” att ta skydd i i en byggnad som sedan bombades. Det är oklart om det är attacken mot flyktinglägret Nuseirat som åsyftas. Israelisk militär uppger vidare att man förstört ett tunnelkomplex i Gaza stad.