Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Noah, 7, var sjukskriven från skolan – nu har han fått plats i specialklass

Publicerad 2024-03-15

”Han lär sig mycket och klarar hela dagen och fritids”, säger Noahs mamma Anna.

Noah, 7, som har flera diagnoser, blev sjukskriven från skolan i ett halvår.

När han kom tillbaka hade han inga kompisar. Han var ensam på skolgården, satt ensam och åt och undervisades ensam av en lärare.

Nu har han fått plats i en skola med särskilda undervisningsgrupper.

– Och det går jättebra för Noah med skolarbetet, säger hans mamma Anna.

För ett år sedan berättade Aftonbladets 200 sekunder om Noah, då 6, som älskar dinosaurier men på grund av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) inte kunde gå i en vanlig förskoleklass.

Efter programmet fick Noahs mamma Anna hundratals mejl och samtal från andra föräldrar vars barn har liknande problem. Många hade inte fått hjälp på flera år.

Noah hade också stått i kö för att få så kallad CSU-undervisning, men enligt Anna var köerna var långa och platserna få.

Var fjärde stannar hemma

– Så i höstas fick Noah plats i en sådan förstaklass. De är sex elever, en lärare och tre pedagoger med specialkompetens. Han lär sig mycket och klarar hela dagen och fritids. Men de var tio som sökte platsen och alltså nio barn som inte fick den.

Aftonbladets Robert Aschberg red in på en T-Rex för att överraska Noah i vårt program ”Barnen utan skola”.

Sedan en tid har kriterierna för köande ändrats så att de enskilda barnens behov bedöms var för sig.

Men fortfarande finns många barn som inte klarar den vanliga skolan.

Enligt Riksförbundet Attention bedöms mellan sju och nio procent av skoleleverna i Sverige ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, t.ex. adhd eller autism. En fjärdedel av dem stannar hemma helt eller delvis från skolan.

”Satsar 800 miljoner”

På en fråga till skolminister Lotta Edholm om varför många skolbarn inte får den hjälp de behöver svarar hon via mejl till Aftonbladet:

”Därför att många skolor idag inte har tillräckliga förutsättningar för att kunna möta elevernas behov av stödinsatser. Och när stödet väl sätts in sätts det in alldeles för sent. Därför gör regeringen stora satsningar för att skolorna ska kunna anställa fler speciallärare och skapa fler mindre undervisningsgrupper. Under 2024 satsar vi totalt nästan 800 miljoner på detta”

Noahs mamma Anna är upprörd över att fler barn med NPF inte får hjälp:

– 16 procent av niondeklassarna klarar inte att komma in på gymnasiet. Det är mycket tal om gängkriminalitet och psykisk ohälsa. Men fokus ligger fel när det gäller samhällsproblemen. Man talar om visitationszoner när man vet att en fungerande skolgång är en viktig förebyggande åtgärd mot att barn hamnar snett.